Themadag

Black Friday

Countdown tot vrijdag 26 nov 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Ashkan Forouzani op Unsplash

Countdown

Datum: 26 nov 2021
Tijd: 00:00
Dag: 330
Week: 47
Maand: 11
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Black Friday is de dag van het jaar met de beste deals, aanbiedingen, kassa kortingen, actie codes en bundel kortingen. Voor heel veel elektronica, kleding en telefoon producten zijn er landelijk en wereldwijd deals te krijgen. Veel producten worden tegen veel lagere prijzen verkocht. 

Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers daar vrij. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen.

Voor de herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën:
  • De eerste keer dat de term zwarte vrijdag gebruikt werd was niet voor inkopen wel voor een financiële crisis (de goudcrash in september 1869). Twee grote Wallstreet-financiers (Jay Gould en Jim Fisk) werkten samen om zoveel mogelijk VS-goud op te kopen in de hoop dat de prijs zou stijgen en ze met veel winst terug zouden kunnen verkopen. Op die zwarte vrijdag in september 1869 kwam de samenzwering uit. Hierdoor kwamen de aandelen in vrije val en zorgde voor veel faillissementen.
  • Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren '50 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.
  • Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst "in het zwart" komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

26 november

26 november is dag 330 van het jaar (dag 331 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een vrijdag. Hierna volgen nog 35 dagen tot het einde van het jaar.

Vrijdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de donderdag volgt, de dag na vrijdag is zaterdag.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag kan ook vernoemd zijn naar de Noordse godin Freya.

Vrijdag is de dag voor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek. Deze dag van de week heeft voor christenen een bijzondere betekenis, omdat de kruisiging van Christus op een vrijdag plaatsvond (zie: Goede Vrijdag). De vrijdag is voor katholieken dan ook een dag van onthouding (zie: Vijf geboden van de Kerk). In de islam is vrijdag de belangrijkste dag van aanbidding (vrijdaggebed-vrijdagmoskee). De joodse sjabbat begint bij zonsondergang op vrijdagavond, en eindigt bij zonsondergang op zaterdag.

Bij de Akan (bewoners van Ghana en Ivoorkust) krijgen op vrijdag geboren jongens de voornaam Kofi, zie Akan-voornamen.

26 november in het verleden

2015 - Politiek
Luis Manuel Díaz, een lokale leider van oppositiepartij Democratische Actie in Venezuela, wordt doodgeschoten.
2015 - Politiek
Luis Manuel Díaz, een lokale leider van oppositiepartij Democratische Actie in Venezuela, wordt doodgeschoten.
2012 - Sport
Sebastian Vettel wordt voor de derde maal op rij wereldkampioen Formule 1.
2012 - Algemeen
Bij een brand in een textielfabriek in Bangladesh komen meer dan 100 mensen om het leven.
2006 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 13,8 °C.
2006 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 17,2 °C.
2006 - Politiek
Op zijn 91ste verjaardag verklaart oud-dictator Augusto Pinochet van Chili "de volle verantwoording" te nemen voor de gebeurtenissen tijdens zijn autoritaire bewind.
2005 - Sport
De Noord-Ierse voetballegende George Best overlijdt in een Londense kliniek op 59-jarige leeftijd.
2005 - Sport
Viervoudig winnaar van de Ronde van Spanje, Roberto Heras, wordt op doping betrapt en gedeclasseerd.
2005 - Infrastructuur
Door storm en winterse buien ontstaat de langste avondspits in Nederland ooit: er staat 802 kilometer file om 18.00 uur. Pas om 05.20 uur, de volgende ochtend, zijn alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brengen de nacht door in opvangplaatsen. In de gemeente Haaksbergen zit de bevolking bijna drie dagen zonder stroom.
123...»

november

November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse novem, wat "negen" betekent. November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr. op 1 maart begon.

Op het noordelijk halfrond is november de derde en laatste maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de derde en laatste maand van de meteorologische lente.

Verwante countdowns