Themadag

Dankdag voor Gewas en Arbeid

Countdown tot woensdag 3 nov 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

4

0
Foto: Pro Church Media op Unsplash

Countdown

Datum: 03 nov 2021
Tijd: 00:00
Dag: 307
Week: 44
Maand: 11
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Dankdag voor Gewas en Arbeid is een gedenkdag in het protestantisme in Nederland, waarin er speciaal gedankt wordt voor de oogst en het werk.

3 november

3 november is dag 307 van het jaar (dag 308 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een woensdag. Hierna volgen nog 58 dagen tot het einde van het jaar.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de dinsdag volgt. De dag na woensdag is donderdag. Woensdag is de middelste dag van de westerse vijfdaagse werkweek.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Ook waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw in veel plaatsen in Nederland de winkels, behalve die in de stadscentra, woensdagmiddag gesloten.

3 november in het verleden

2014 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 14,8 °C.
2014 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 17,4 °C.
2009 - Recreatie
In Phantasialand wordt de attractie Gondelbahn 1001 Nacht gesloten, waarna ze afgebroken wordt.
2008 - Sport
Lewis Hamilton wordt wereldkampioen Formule 1 met 1 punt verschil op Felipe Massa.
2007 - Wetenschap & Technologie
Dag van de Fysische geografie.
2005 - Sport
Scheidsrechter René Temmink fluit zijn laatste internationale wedstrijd: FC Barcelona–Panathinaikos.
2005 - Algemeen
In Thailand wordt de Amsterdamse crimineel John Mieremet vermoord, en in Amsterdam vastgoedhandelaar Kees Houtman.
2004 - Sport
Ex-wielrenkampioen Gerrie Knetemann sterft op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand.
2004 - Politiek
Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint zittend president George W. Bush van zijn Democratische uitdager John Kerry.
2004 - Criminaliteit & Veiligheid
Theo van Gogh wordt in Amsterdam vermoord.
123...»

november

November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse novem, wat "negen" betekent. November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr. op 1 maart begon.

Op het noordelijk halfrond is november de derde en laatste maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de derde en laatste maand van de meteorologische lente.