Themadag

Biddag voor Gewas en Arbeid

Countdown tot woensdag 10 mrt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

1
Foto: Ben White op Unsplash

Countdown

Datum: 10 mrt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 69
Week: 10
Maand: 3
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Biddag voor Gewas en Arbeid is een gedenkdag in het protestantisme in Nederland, waarin er speciaal gebeden wordt voor de oogst en het werk.

10 maart

10 maart is dag 69 van het jaar (dag 70 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een woensdag. Hierna volgen nog 296 dagen tot het einde van het jaar.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de dinsdag volgt. De dag na woensdag is donderdag. Woensdag is de middelste dag van de westerse vijfdaagse werkweek.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Ook waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw in veel plaatsen in Nederland de winkels, behalve die in de stadscentra, woensdagmiddag gesloten.

10 maart in het verleden

2015 - Politiek
Ivo Opstelten en Fred Teeven treden af vanwege onjuiste informatieverstrekking over de financiële afspraken met crimineel Cees H.
2014 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 19,5 °C.
2013 - Weer
Langste neerslagduur 24 uur.
2011 - Wetenschap & Technologie
Einde van de laatste vlucht van Spaceshuttle Discovery.
2007 - Sport
Lee Kang-seok verbetert het wereldrecord op de 500 m schaatsen en rijdt 34,25.
2006 - Wetenschap & Technologie
Water gevonden op maan Enceladus van Saturnus.
2002 - Sport
Titelverdediger Nederland eindigt als derde bij het WK hockey in Kuala Lumpur door in de troostfinale met 2-1 te winnen van Zuid-Korea.
2002 - Oorlog
Zelfmoordaanslag in het café Moment in Jeruzalem.
2002 - Religie
Herbegrafenis van kardinaal Stefano Borgia (1731-1804) in de kathedraal van Velletri.
2001 - Sport
Schaatsster Andrea Nuyt verbetert in Salt Lake City haar eigen Nederlands record op de 500 meter (38,15 seconden) en zet een tijd van 37,98 op de klokken.
123...»

maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Door de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur minder lang dan de andere maanden van 31 dagen. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand of windmaand.

In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr. januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin. Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst. Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.