Themadag

Dag van de Pindakaas

Countdown tot maandag 24 jan 2022 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

3

0
Foto: PiccoloNamek, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Countdown

Datum: 24 jan 2022
Tijd: 00:00
Dag: 24
Week: 4
Maand: 1
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Op Nationale Dag van de Pindakaas of Pindakaasdag wordt extra aandacht geschonken aan dit populaire broodbeleg.

Pindakaas is een voedingsmiddel gemaakt van zeer fijn gemalen pinda's. Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het in 1893 ontwikkeld werd door John Harvey Kellogg, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie. Het is met name populair als broodbeleg in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland en in mindere mate in Suriname (vooral een scherpere variant) en Duitsland.

In het Engels heet pindakaas peanut butter, letterlijk vertaald "pindaboter". Ook in veel andere talen is er sprake van een samenstelling van het woord voor "pinda" en "boter" of "crème", zoals het Franse woord beurre de cacahuètes en het Zweedse woord jordnötssmör. Alleen in het Nederlands wordt het woord "kaas" gebruikt: volgens de Nederlandse Boterwet, die beoogde concurrentievervalsing door margarinefabrikanten tegen te gaan, mag een product waarin geen zuivel verwerkt wordt niet als "boter" worden aangeprezen.

24 januari

24 januari is dag 24 van het jaar in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 341 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

24 januari in het verleden

2013 - Algemeen
Het Amerikaanse leger heft de ban op die vrouwen uitsluit van deelname aan gevechten.
2013 - Economie
Op een bijzondere ondernemingsraad in Flémalle maakt ArcelorMittal bekend dat het verschillende koude lijnen in de provincie Luik zal sluiten. 1300 mensen zullen daarbij hun baan verliezen.
2013 - Economie
Op een bijzondere ondernemingsraad in Flémalle maakt ArcelorMittal bekend dat het verschillende koude lijnen in de provincie Luik zal sluiten. 1.300 mensen zullen daarbij hun werk verliezen.
2011 - Algemeen
Op de internationale luchthaven Domodedovo van de Russische hoofdstad Moskou vallen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag 35 doden en meer dan 180 gewonden.
2007 - Algemeen
De Belgische politie opent de website E-cops waarop internetmisdrijven gemeld kunnen worden.
2003 - Algemeen
Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in Amsterdam neergeschoten.
2000 - Weer
Langste zonneschijnduur 7,7 uur.
1999 - Algemeen
Het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité royeert zes leden wegens het aannemen van steekpenningen.
1994 - Geboren
Daniel-André Tande, Noors schansspringer.
1991 - Geboren
Jett Rebel, Nederlands zanger, componist en multi-instrumentalist.
123...»

januari

Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Januari en februari zijn de laatste twee maanden die aan de kalender werden toegevoegd, aangezien de Romeinen de winter als een maandloze periode zagen.

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

Januari is op het noordelijk halfrond de tweede maand van de meteorologische winter. Over het geheel genomen is de gemiddelde temperatuur hier in januari het laagst, al kunnen de verschillen zowel per jaar als per gebied erg groot zijn. In een landklimaat (zoals Siberië en Noord-Canada) kan het in januari aanzienlijk kouder zijn dan in de buurt van de oceanen. Op het zuidelijk halfrond is januari de tweede maand van de meteorologische zomer. Dit is over het algemeen de warmste tijd van het jaar, met name in Zuid-Afrika en Australië.