Themadag

Suïcide Preventie Dag

Countdown tot vrijdag 10 sep 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

1
Foto: Elijah O'Donnell op Unsplash

Countdown

Datum: 10 sep 2021
Tijd: 00:00
Dag: 253
Week: 36
Maand: 9
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Op Suïcide Preventie Dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen.

113 Zelfmoordpreventie

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Onze missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Wij zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd. 

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112. Ben je niet in levensgevaar maar heb je wel hulp nodig? Neem dan gratis contact op met de hulplijn via 0800-0113.

10 september

10 september is dag 253 van het jaar (dag 254 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een vrijdag. Hierna volgen nog 112 dagen tot het einde van het jaar.

Vrijdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de donderdag volgt, de dag na vrijdag is zaterdag.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag kan ook vernoemd zijn naar de Noordse godin Freya.

Vrijdag is de dag voor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek. Deze dag van de week heeft voor christenen een bijzondere betekenis, omdat de kruisiging van Christus op een vrijdag plaatsvond (zie: Goede Vrijdag). De vrijdag is voor katholieken dan ook een dag van onthouding (zie: Vijf geboden van de Kerk). In de islam is vrijdag de belangrijkste dag van aanbidding (vrijdaggebed-vrijdagmoskee). De joodse sjabbat begint bij zonsondergang op vrijdagavond, en eindigt bij zonsondergang op zaterdag.

Bij de Akan (bewoners van Ghana en Ivoorkust) krijgen op vrijdag geboren jongens de voornaam Kofi, zie Akan-voornamen.

10 september in het verleden

2012 - Sport
Serena Williams wint voor de vierde maal in haar carrière de US Open. De Amerikaanse is in de finale met 6-2, 2-6, 7-5 te sterk voor de Wit-Russische Viktoryja Azarenka. Het is Williams' vijftiende grandslamzege.
2007 - Sport
Jesse Huta Galung wint zijn eerste challengertitel, door in de finale van het toernooi in Alphen aan den Rijn de Fransman August Gensse te verslaan in 3 sets: 6-4 6-7(9) 7-6(3).
2007 - Sport
Sprintatleet Asafa Powell scherpt in Rieti zijn eigen wereldrecord (9,77) op de 100 meter aan tot 9,74.
2005 - Recreatie
In de Efteling vindt een ongeval plaats met de attractie Python.
2005 - Sport
De Nederlandse judoka's Edith Bosch en Guillaume Elmont worden in Caïro wereldkampioen.
2005 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 20,8 °C.
2004 - Muziek
Madonna treedt op tijdens haar Re-Invention Tour in het GelreDome te Arnhem.
2004 - Weer
Langste zonneschijnduur 12,1 uur.
2003 - Muziek
DJ Tiësto geeft als eerste dj een volledig stadionconcert in het GelreDome te Arnhem.
2000 - Religie
Bisschopswijding van Jan van Burgsteden, Nederlands hulpbisschop van Haarlem.
123...»

september

September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris wat afkomstig is van het woord septem, dat zeven betekent — september was oorspronkelijk de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr op 1 maart begon. Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena = haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand. September werd ook wel d'ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

September is op het noordelijk halfrond de eerste maand van de meteorologische herfst. De astronomische herfst begint hier rond 21 september. Op het zuidelijk halfrond is september de eerste maand van de meteorologische lente. De astronomische lente begint hier rond 21 september.