Themadag

Dag van de ijsbeer

Volgende countdown tot zondag 27 feb 2022 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Ansgar Walk, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Countdown

Datum: 27 feb 2021
Tijd: 00:00
Dag: 58
Week: 8
Maand: 2
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: PBI
Sinds: 2011
Website: -
De Internationale dag van de ijsbeer wordt sinds 2011 jaarlijks gehouden om aandacht te vragen voor het leefgebied van de ijsbeer.

Deze dag wordt georganiseerd door "Polar Bears International" voor de bewustwording van de impact die de wereldwijde opwarming van de Aarde en het zee-ijs heeft op ijsberen. Hieruit volgt dat er aandacht wordt gevraagd om manieren te vinden die de CO2-uitstoot zou kunnen verminderen.

Dierentuinen gebruiken deze dag om de bezoeker te informeren over de instandhouding van de ijsbeer-populaties. Men hoopt ook politieke invloed te kunnen uitoefenen.

PBI

Polar Bears International (PBI) bestaat uit een kleine groep gepassioneerde natuurbeschermers, wetenschappers en vrijwilligers en is er om een toekomst voor ijsberen in het noordpoolgebied veilig te stellen.

Onze toewijding aan innovatie, wetenschap en technologie voedt ons dagelijks leven, maar onze hoop ondersteunt onze visie. We volharden door ons inherente optimisme. Door samen te werken, streven we ernaar om over grenzen, silo's en bottom-lines te gaan om de fenomenale impact te bewijzen die we samen als wereldwijde gemeenschap kunnen hebben.

Onze missie is om ijsberen en het zee-ijs waarvan ze afhankelijk zijn te behouden. Via media, wetenschap en belangenbehartiging werken we eraan om mensen te inspireren om zich zorgen te maken over het Noordpoolgebied, de bedreigingen voor zijn toekomst en de verbinding tussen deze afgelegen regio en ons mondiale klimaat.

Countdown op Twitter

Voor deze ijsbeer is het ene bijzondere dag, het is namelijk de dag van de ijsbeer! #Toverkast #ijsbeer… https://t.co/vqVmN5CZZu 
Toverkast.nl, 27 februari 2021 06:00

27 februari

27 februari is dag 58 van het jaar in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zaterdag. Hierna volgen nog 307 dagen tot het einde van het jaar.

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag.

De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat). De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden. De reden is dat de Bijbel beschrijft dat God, nadat hij de wereld in zes dagen had geschapen, op de zevende dag, de zaterdag of sabbat-dag, rust nam. De Friese naam voor zaterdag is sneon. Dit sneon heeft als oudere vorm snjoen, wat een samentrekking is van sunne (Oudfries voor Zon) en joen (Oudfries voor avond, tegenwoordig gespeld als jûn, maar hetzelfde uitgesproken). Net als bij het Duitse Sonnabend heet deze dag bij de Friezen dus letterlijk vertaald 'zonneavond'.

27 februari in het verleden

2010 - Algemeen
Chili wordt opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 8,8. Het epicentrum ligt op ongeveer 115 km van Concepción.
2005 - Sport
Cees Juffermans en Liesbeth Mau Asam prolongeren beiden hun Nederlandse shorttracktitel.
2004 - Algemeen
In de Filipijnen komen 116 mensen om bij een bomaanslag op de veerboot Superferry 14. De aanslag wordt opgeëist door Abu Sayyaf en is de ergste terroristische aanslag in de Filipijnen ooit.
2003 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 16,3 °C.
2002 - Algemeen
In de Indiase stad Godhra komen 59 hindoeïstische pelgrims om bij een treinbrand veroorzaakt door een woedende menigte moslims.
2001 - Religie
Ontslag van de Italiaan Angelo Acerbi als nuntius in Nederland en benoeming van de Fransman François Bacqué tot zijn opvolger.
2000 - Sport
Het Canadees voetbalelftal wint voor het eerst in de geschiedenis de CONCACAF Gold Cup door in de finale Colombia met 2-0 te verslaan.
1996 - Geboren
Marta Bassino, Italiaans alpineskiester.
1995 - Geboren
John Filippi, Frans autocoureur.
1993 - Geboren
Lucas Jussen, Nederlands pianist.
123...»

februari

Februari is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven, waarbij februari in eerste instantie de nieuwe laatste maand van het jaar was. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius. De schrikkeldag verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

De maand is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari namelijk de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). Zij vierden in deze maand hun Lupercalia, reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus. In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam Spurcalia, naar het Latijnse woord spurcus dat smerig betekent.

De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord sprokkelen. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse sporkelen, dat springen betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag verspringt. In veel Oudnederlandse teksten wordt sporcle gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van sprokkel.

Op het noordelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische winter. De gemiddelde temperatuur ligt over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari, al zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar. Op het zuidelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische zomer.