Themadag

Complimentendag

Countdown tot maandag 1 mrt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Anton op Unsplash

Countdown

Datum: 01 mrt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 60
Week: 9
Maand: 3
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: 2003
Website: Complimentendag
Complimentendag (Engels: World Compliment Day) richt zich op de fundamentele menselijke behoefte aan erkenning en waardering. Niemand wint commercieel, maar emotioneel wint iedereen. En daarin schuilt zijn kracht.

Deze dag gaat gewoon over bewust nadenken over wat iemand in jouw omgeving goed doet en die persoon laten weten dat hij/zij daarvoor oprecht wordt gewaardeerd. Het moet worden gedaan door middel van woorden in plaats van geschenken.

Countdown op Twitter

Complimentendag, doe je mee? En win een leuke attentie! https://t.co/vjUltgaiGC #complimentendag #Alphenchaam 
OnsAlphenChaam, 27 februari 2021 07:54
1 Maart Nationale Complimentendag! Nahdie ter Haar (@kikkererwtje) was helemaal klaar met alle negativiteit en heef… https://t.co/WojuAq7oAx 
Nat Complimentendag, 26 februari 2021 12:58
We worden allemaal blij van een complimentje. Geef jij wel eens iemand een complimentje? Aanstaande maandag, 1 maar… https://t.co/sji4HErbmJ 
Memories Are Timeless I M.A.T., 26 februari 2021 10:42
Op 1 maart is het nationale complimentendag. Hoe staat het eigenlijk met jou? Geef jij wel eens een compliment? Da… https://t.co/MwWy1w3NOL 
Jeugdbieb, 26 februari 2021 10:39
1 maart: Nationale complimentendag, daarom extra veel lofuitingen (via Noord Hollands Dagblad)… https://t.co/4GhYmwsHUZ 
Nat Complimentendag, 25 februari 2021 15:53

1 maart

1 maart is dag 60 van het jaar (dag 61 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 305 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

1 maart in het verleden

2016 - Weer
Langste zonneschijnduur 9,7 uur.
2012 - Algemeen
Catherine De Bolle legt, als eerste vrouw ooit, de eed af als hoofd van de federale politie van België.
2000 - Weer
Langste neerslagduur 6,5 uur.
2000 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 11,1 mm.
1996 - Algemeen
Een vliegtuigcrash in de Andes (Peru) kost aan 123 mensen het leven.
1992 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 15,7 °C.
1992 - Geboren
Saphir Taïder, Frans-Algerijns-Tunesisch voetballer.
1992 - Geboren
Perry Kitchen, Amerikaans voetballer.
1988 - Geboren
Benedikt Höwedes, Duits voetballer.
1988 - Geboren
Laurien Van den Broeck, Belgisch actrice.
123...»

maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Door de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur minder lang dan de andere maanden van 31 dagen. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand of windmaand.

In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr. januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin. Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst. Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.