Themadag

Nierdag

Countdown tot donderdag 11 mrt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: IFKF-WKA

Countdown

Datum: 11 mrt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 70
Week: 10
Maand: 3
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: IFKF-WKA, ISN
Sinds: 2006
Website: Nierdag
Wereldnierdag (Engels: World Kidney Day) is een wereldwijde campagne voor gezondheidsbewustzijn die zich richt op het belang van de nieren en het verminderen van de frequentie en impact van nieraandoeningen en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen wereldwijd.

IFKF-WKA

De International Federation of Kidney Foundations - World Kidney Alliance is een herlancering van de International Federation of Kidney Foundations op 1 juli 2020.

IFKF-WKA heeft een verbeterde visie, missie, strategie en programma's, in het bijzonder om samen te werken met nierpatiëntengroep en belangenorganisatie.

ISN

De International Society of Nephrology (ISN) is een filantropische organisatie die zich inzet voor het bevorderen van de wereldwijde niergezondheid.

We overbruggen de hiaten in de beschikbare zorg door middel van belangenbehartiging en samenwerkingen met onze wereldwijde partners. We bouwen capaciteit op bij zorgprofessionals via subsidieprogramma's, onderwijs en onderzoek.

Door gemeenschappen met elkaar te verbinden, ontwikkelen we een beter begrip van hoe nieraandoeningen kunnen worden beheerd en werken we samen om preventie, diagnose en behandeling te verbeteren.

Nierstichting

Gezonde nieren zijn van levensbelang. Een nierziekte beperkt je leven enorm. Daarom strijden wij ook in 2020 elke dag voor het voorkomen van nierschade. Voor een kortere wachtlijst voor donornieren. Voor een draagbare kunstnier. Voor een betere behandeling en levenskwaliteit voor alle nierpatiënten. En voor de genezing van nierziekten. Want: je nieren zijn je leven.

11 maart

11 maart is dag 70 van het jaar (dag 71 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een donderdag. Hierna volgen nog 295 dagen tot het einde van het jaar.

Donderdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de woensdag volgt, de dag na donderdag is vrijdag. Als de maandag als eerste dag van de week wordt gezien, is donderdag de middelste dag van de week en de vierde dag van de werkweek.

De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.

11 maart in het verleden

2014 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 18,0 °C.
2010 - Algemeen
De moord op Milly Boele.
2009 - Wetenschap & Technologie
Bij Sipplingen bij het Bodenmeer wordt een 4900 jaar oude sandaal gevonden.
2007 - Sport
Sven Kramer verbetert in Salt Lake City zijn eerdere wereldrecord op de 10.000 meter aanzienlijk en finisht in 12.41,69.
2001 - Sport
Schaatser Hiroyasu Shimizu verbetert in Salt Lake City het wereldrecord van Jeremy Wotherspoon op de 500 meter (34,63 seconden) met een tijd van 34,32 seconden.
2000 - Algemeen
De NASDAQ bereikt 5048.62, haar hoogste waarde ooit.
1995 - Geboren
Sean Rayhall, Amerikaans autocoureur.
1993 - Geboren
Tatiana Calderón, Colombiaans autocoureur.
1992 - Geboren
Emily Osment, Amerikaans actrice.
1991 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 11,7 °C.
123...»

maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Door de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur minder lang dan de andere maanden van 31 dagen. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand of windmaand.

In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr. januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin. Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst. Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.