Themadag

Dag van de Logopedie

Countdown tot zaterdag 6 mrt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Jason Rosewell op Unsplash

Countdown

Datum: 06 mrt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 65
Week: 9
Maand: 3
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
De Dag van de Logopedie wordt in heel Europa aangegrepen om de logopedie extra onder de aandacht te brengen. Logopedie  behandelt aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.

Countdown op Twitter

@HANnl en #Kentalis organiseren samen op 5 maart #DagvandeLogopedie online symposium #ComInBeeld. Meer informatie e… https://t.co/08ZgrIYfxT 
Sanne, 17 februari 2021 16:47
Tijdens de #dagvandelogopedie organiseren we met @HANnl het online symposium #ComInBeeld. Er zijn nog maar een paar… https://t.co/Itk6riMa9p 
Koninklijke Kentalis, 17 februari 2021 12:58

6 maart

6 maart is dag 65 van het jaar (dag 66 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zaterdag. Hierna volgen nog 300 dagen tot het einde van het jaar.

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag.

De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat). De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden. De reden is dat de Bijbel beschrijft dat God, nadat hij de wereld in zes dagen had geschapen, op de zevende dag, de zaterdag of sabbat-dag, rust nam. De Friese naam voor zaterdag is sneon. Dit sneon heeft als oudere vorm snjoen, wat een samentrekking is van sunne (Oudfries voor Zon) en joen (Oudfries voor avond, tegenwoordig gespeld als jûn, maar hetzelfde uitgesproken). Net als bij het Duitse Sonnabend heet deze dag bij de Friezen dus letterlijk vertaald 'zonneavond'.

6 maart in het verleden

2016 - Sport
Michael van Gerwen gooit tijdens de Open Britse Kampioenschappen Darts 2016 een 9-darter. Wereldkampioen Gary Anderson werd uitgeschakeld door qualifier Barry Lynn.
2013 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 15,9 °C.
2007 - Recreatie
Tijdens de bouw van de achtbaan Troy in Attractiepark Toverland stort een deel van de bouwconstructie in.
2003 - Algemeen
16 personen, onder wie de dader, vinden de dood bij een zelfmoordaanslag op een autobus in Haifa.
2003 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 10,7 °C.
2001 - Religie
35 Islamitische pelgrims komen om tijdens de jaarlijkse Hajj.
1998 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 15,9 mm.
1996 - Geboren
Kyle Kaiser, Amerikaans autocoureur.
1995 - Weer
Langste neerslagduur 9,2 uur.
1994 - Geboren
Kimberley Efonye, Belgisch atlete.
123...»

maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Door de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur minder lang dan de andere maanden van 31 dagen. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand of windmaand.

In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr. januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin. Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst. Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.