Themadag

Vrouwendag

Countdown tot maandag 8 mrt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Geertivp, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Countdown

Datum: 08 mrt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 67
Week: 10
Maand: 3
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: 1911
Website: -
Internationale Vrouwendag staat elk jaar in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: "brood en rozen".

De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de ongelijkheid. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin (1857-1933) tijdens de Internationale Vrouwenconfentie, een conferentie voor socialistische vrouwen, in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912.

In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van de revolutionaire Aleksandra Kollontaj. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921, 8 maart definitief tot datum van de Internationale Vrouwendag.

Countdown op Twitter

Praat op 4 maart 12u mee met @C_Nagtegaal, @AnthonyStigter @VNONCW @MKBNL & @AnikaSnel @genderplatform over genderg… https://t.co/IeMOBkhkoa 
EuropeesParlementNL, 24 februari 2021 09:02
Op 8-3 is het Internationale #Vrouwendag. Op deze dag organiseert het Nederlandse Economische Postennet in Duitslan… https://t.co/PhDMl64gij 
Grenspost Düsseldorf, 24 februari 2021 08:25
🧼🧴@d66denhaag zamelt verzorgingsproducten in voor dakloze dames💅💄 Doneer jij ook? Stuur @mostert_marije een DM!🙏… https://t.co/Dv7bCh3Rci 
Marieke van Doorn, 23 februari 2021 17:49
Tijdens Internationale #Vrouwendag vertelt Liesbeth Bloemen hoe ze haar loopbaan heeft ervaren en hoe zij haar invl… https://t.co/xXffAcVK7l 
vrouwennetrijnstreek, 23 februari 2021 14:03
Vandaag in de Coevorder Courant 💝💝 #internationalevrouwendag #vrouwendag #vrouwendagcoevorden #museumcoevorden… https://t.co/Feh2luNdHH 
Stedelijk Museum Coevorden, 23 februari 2021 12:22

8 maart

8 maart is dag 67 van het jaar (dag 68 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 298 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

8 maart in het verleden

2014 - Sport
De Nederlandse atlete Nadine Broersen wordt wereldindoorkampioene op de vijfkamp in het Poolse Sopot.
2009 - Wetenschap & Technologie
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA lanceert het Kepler Space Observatory, een satelliet om planeten die net als de Aarde bewoonbaar kunnen zijn op te sporen.
2007 - Politiek
Verkiezingen voor de Provinciale Staten.
2006 - Politiek
Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.
2003 - Politiek
Svetozar Marovic wordt gekozen tot president van Servië en Montenegro (als eerste na de omvorming van Joegoslavië tot een statenbond).
1996 - Geboren
Bart Nieuwkoop, Nederlands voetballer.
1996 - Geboren
Cierra Runge, Amerikaans zwemster.
1994 - Geboren
Chase Kalisz, Amerikaans zwemmer.
1993 - Oorlog
Het Rwandees Patriottisch Front en de regering van Rwanda tekenen een staakt-het-vuren in Dar-es-Salaam, Tanzania.
1993 - Geboren
Fernando Monje, Spaans autocoureur.
123...»

maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Door de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur minder lang dan de andere maanden van 31 dagen. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand of windmaand.

In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr. januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin. Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst. Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.