Themadag

Boomfeestdag

Countdown tot woensdag 17 mrt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Jan Huber op Unsplash

Countdown

Datum: 17 mrt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 76
Week: 11
Maand: 3
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Landelijk Comité Boomplantdag
Sinds: 1957
Website: Boomfeestdag
De Nationale Boomfeestdag (tot 1980 ook Boomplantdag genoemd) wordt in Nederland jaarlijks gehouden. Deze dag in het voorjaar voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer), en in 1980 is voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag (waar sindsdien Staatsbosbeheer wordt gecommuniceerd als de moederorganisatie).

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laat de stichting kinderen de wondere wereld van bomen beleven, leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. Tevens heeft de stichting de intentie om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom te laten planten (ieder kind een boom). Tientallen gemeenten hebben deze intentie ook onderschreven door het tekenen van de intentieverklaring ieder kind een boom.

In 2017 bestond de Nationale Boomfeestdag 60 jaar en dat werd gevierd met een jubileum Boomfeestdag in Maastricht. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft verder in totaal drie keer een Koninkrijks-Boomfeestdag georganiseerd op Curaçao (2007), Bonaire (2009) en Aruba (2010). Ook in andere landen wordt er aan vergelijkbare (nationale) boomplant of -feestdagen gedaan.

Sinds 1990 plant de Stichting Nationale Boomfeestdag ook zogeheten 'geboortebomen' voor nieuwe wereldburgers in speciale geboortebossen. Het doel is om op symbolische wijze te laten zien dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Er zijn diverse Geboortebossen in Nederland geplant: in boswachterij Ugchelen (Gelderland), in het Gagelbos in de gemeente Utrecht, in de gemeente Mierlo bij Helmond/Eindhoven (Noord-Brabant), in de gemeente Tilburg (enkel voor Tilburgse nieuw geborenen, dus voor baby's en kinderen uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout) en in de gemeente Schijndel ligt een Geboortebos. Staatsbosbeheer bood in 2007 de mogelijkheid tot het laten groeien van een Nationaal Kinderbomenbos in het Bentwoud voor geboortebomen voor nieuwe wereldburgers en levensbomen voor kinderen die overleden zijn. Sinds 2015 worden er jaarlijks bomen geplant.

Countdown op Twitter

@kenbnieuws De kop wekt hier een andere suggestie dan hetgeen onderzocht is. Het betreft hier een onderzoek naar de… https://t.co/2RMXaXhISc 
Rob Looijenstein, 18 februari 2021 17:27
Op #boomfeestdag de oerhollandse #wilg: ijzersterk maar ook buigzaam en ongekend variabel. Mooi draadje https://t.co/PS36DuLdtR 
Sander Turnhout, 17 februari 2021 18:42
Vandaag is het #boomfeestdag en daarom een boom die de ontluikende lente viert door rond deze tijd haar… https://t.co/8ECCFHoHFW 
soort van de dag, 17 februari 2021 18:40
Nationale #boomfeestdag voor derde keer verplaatst https://t.co/7489whaa8O 
BomenAchterhoek, 17 februari 2021 16:54

17 maart

17 maart is dag 76 van het jaar (dag 77 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een woensdag. Hierna volgen nog 289 dagen tot het einde van het jaar.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de dinsdag volgt. De dag na woensdag is donderdag. Woensdag is de middelste dag van de westerse vijfdaagse werkweek.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Ook waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw in veel plaatsen in Nederland de winkels, behalve die in de stadscentra, woensdagmiddag gesloten.

17 maart in het verleden

2014 - Politiek
Bij een referendum in de Krimrepubliek stemt een grote meerderheid voor aansluiting bij Rusland. Oekraïne en het westen beschouwen het referendum als onwettig.
2005 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 13,9 °C.
2005 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 19,3 °C.
2003 - Politiek
Wereldwijde demonstraties tegen de Irakoorlog.
2003 - Weer
Langste zonneschijnduur 10,9 uur.
2002 - Recreatie
Walt Disney Studios Park, het tweede park binnen Disneyland Parijs, opent zijn deuren.
2000 - Sport
Lars Frölander scherpt bij de WK kortebaan (25 meter) in Athene het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag aan : 50,59.
1999 - Politiek
De Europese Commissie onder voorzitterschap van Jacques Santer treedt collectief af.
1996 - Geboren
Ivan Toney, Engels voetballer.
1993 - Geboren
Andreas Cornelius, Deens voetballer.
123...»

maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Door de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur minder lang dan de andere maanden van 31 dagen. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand of windmaand.

In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr. januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin. Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst. Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.