Verjaardag

Freek Vonk

Volgende countdown tot donderdag 24 feb 2022 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: DWDD, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Countdown

Datum: 24 feb 2021
Tijd: 00:00
Dag: 55
Week: 8
Maand: 2
Regio: Nationaal
Categorie: Verjaardag
Initiator: -
Sinds: 1983
Website: -
Freek Jacobus Vonk (geboren op 24 februari 1983 te Dordrecht) is een Nederlands evolutiebioloog, televisiepresentator en bijzonder hoogleraar.

Vonk bezocht in Dordrecht het Titus Brandsmacollege. Hij studeerde biologie aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in de evolutiebiologie van reptielen. In 2006 werd een artikel waarvan hij medeauteur was gepubliceerd in Nature.

Tijdens zijn studie verscheen Vonk veelvuldig in de media, bijvoorbeeld in de programma's De Wereld Draait Door, GIEL en Vroege Vogels. Daarnaast schreef hij columns voor onder andere Sp!ts, KIJK, National Geographic Magazine en TrosKompas.

Vonk maakte en presenteerde vanaf 2012 diverse televisieprogramma's voor National Geographic en Discovery Channel. Vanaf januari 2012 zond de VPRO in Villa Achterwerk de serie Freek op safari uit. Daarna volgden Freek in 't Wild (2012-2013) en Freeks Wilde Wereld (2014-2019). Op 15 oktober 2015 won hij met Freeks Wilde Wereld de Gouden Stuiver, een televisieprijs voor beste kinderprogramma.

Naast zijn werk als presentator was Vonk tussen september 2012 en maart 2014 verbonden aan de Bangor University in Wales waar hij, binnen de werkgroep moleculaire biologie en evolutie, onderzoek deed naar de koningscobra. Sinds september 2014 is hij werkzaam bij Naturalis in Leiden, waar hij onderzoek doet naar het genoom van de Maleise mocassinslang en de koningscobra. In 2018 presenteerde Vonk in het wetenschappelijke tijdschrift Zoötaxa een nieuwe slangensoort, genaamd Vermicella parscauda.

Vonk is bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor een periode van vijf jaar. Hij is verbonden aan de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen. Hij zal zich met name richten op natuurlijke gifstoffen ten bate van behandelingen en gebruik als medicatie.

24 februari

24 februari is dag 55 van het jaar in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een woensdag. Hierna volgen nog 310 dagen tot het einde van het jaar.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de dinsdag volgt. De dag na woensdag is donderdag. Woensdag is de middelste dag van de westerse vijfdaagse werkweek.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Ook waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw in veel plaatsen in Nederland de winkels, behalve die in de stadscentra, woensdagmiddag gesloten.

24 februari in het verleden

2006 - Sport
Bob de Jong wint tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn goud op de 10 km voor Chad Hedrick en Carl Verheijen.
2005 - Infrastructuur
Vlaams minister Kris Peeters kondigt aan dat het viaductonderdeel van de Oosterweelverbinding in Antwerpen de naam Lange Wapper krijgt.
2002 - Sport
Einde van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, Utah.
2000 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 11,9 mm.
1999 - Algemeen
Een vliegtuig van China Southern Airlines stort neer bij het aanvliegen op Whenzou vliegveld in het oosten van China, 61 mensen komen om.
1997 - Geboren
César Montes, Mexicaans voetballer.
1997 - Geboren
Marvin Dienst, Duits autocoureur.
1996 - Geboren
Andrea Palazzi, Italiaans voetballer.
1995 - Geboren
Luca Ghiotto, Italiaans autocoureur.
1992 - Geboren
Peter Frenette, Amerikaans schansspringer.
123...»

februari

Februari is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven, waarbij februari in eerste instantie de nieuwe laatste maand van het jaar was. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius. De schrikkeldag verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

De maand is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari namelijk de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). Zij vierden in deze maand hun Lupercalia, reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus. In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam Spurcalia, naar het Latijnse woord spurcus dat smerig betekent.

De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord sprokkelen. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse sporkelen, dat springen betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag verspringt. In veel Oudnederlandse teksten wordt sporcle gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van sprokkel.

Op het noordelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische winter. De gemiddelde temperatuur ligt over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari, al zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar. Op het zuidelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische zomer.