Themadag

Alzheimer Dag

Countdown tot dinsdag 21 sep 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

1
Foto: Natasha Connell op Unsplash

Countdown

Datum: 21 sep 2021
Tijd: 00:00
Dag: 264
Week: 38
Maand: 9
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Alzheimer's Disease International
Sinds: 1994
Website: Alzheimer Dag
Wereld Alzheimer Dag is een themadag ter bevordering van de wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. De dag wordt ieder jaar gevierd op 21 september en is een initiatief van de koepelorganisatie van landelijke Alzheimer organisaties, Alzheimer Disease International. De dag wordt sinds 1994 gevierd en is in het leven geroepen naar aanleiding van het tienjarig bestaan van deze organisatie.

In Nederland wordt Wereld Alzheimer Dag gevierd door het Nederlandse lid van Alzheimer's Disease International, Alzheimer Nederland. De vrijwilligers van deze stichting organiseren overal in het land activiteiten. Vaak worden mensen met dementie en hun naasten betrokken bij de activiteiten, maar soms hebben de festiviteiten vooral een publicitair of fondsenwervend karakter.

Ieder jaar geeft Alzheimer Disease International een thema aan Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer Nederland geeft vaak een eigen thema aan de dag.

21 september

21 september is dag 264 van het jaar (dag 265 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een dinsdag. Hierna volgen nog 101 dagen tot het einde van het jaar.

Dinsdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de maandag volgt. De dag na dinsdag is woensdag.

De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars. De Germanen namen die gewoonte over, maar zij gebruikten de namen van hun eigen goden als bron voor de namen van de dagen. Dinsdag is dan afgeleid van de lokale naam van de god Týr die in gelatiniseerde vorm is gevonden in inscripties aan de muur van Hadrianus als 'Thingsus'. Deze vorm van Mars verwijst via Mars Thingsus naar 'Mars van het ding', waardoor dit "Mars in de vorm van god" van het recht betekent.

Een andere theorie is dat de Nederlandse naam dinsdag genoemd is naar de 'dingen' zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Týr als god van de rechtspraak.

Het zou kunnen zijn dat de naam dinsdag werd afgeleid van disdag, wat op zijn beurt terug te brengen is tot *tiwas-daga. Het komt veel voor dat t door d vervangen wordt en omgekeerd (zoals degel omgezet naar tegel of Torniacum omgezet naar Doornik). Het is mogelijk dat de vorm disdag naar dinsdag werd omgezet via disendag (onder invloed van sonnendach en manendach), of onder invloed van de n in woensdag.

21 september in het verleden

2003 - Media
Veronica keert terug op televisie onder SBS Broadcasting BV.
2001 - Geboren
Julia Pereira de Sousa-Mabileau, Frans snowboardster.
2000 - Sport
Zwemster Inge de Bruijn verbetert bij de Olympische Spelen in Sydney haar eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag met driehonderdste van een seconde: van 53,80 naar 53,77.
1995 - Geboren
Laura Dekker, Nederlands solozeilster.
1994 - Weer
Langste neerslagduur 14,9 uur.
1991 - Wetenschap & Technologie
Bij Lelystad wordt een windmolenpark van 35 molens officieel in gebruik genomen.
1989 - Geboren
Stefan Wilson, Brits autocoureur.
1987 - Geboren
Alex Pullin, Australisch snowboarder.
1987 - Geboren
Olga Savtsjoek, Oekraïens tennisster.
1986 - Geboren
Alexandra Putra, Frans zwemster.
123...»

september

September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris wat afkomstig is van het woord septem, dat zeven betekent — september was oorspronkelijk de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr op 1 maart begon. Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena = haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand. September werd ook wel d'ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

September is op het noordelijk halfrond de eerste maand van de meteorologische herfst. De astronomische herfst begint hier rond 21 september. Op het zuidelijk halfrond is september de eerste maand van de meteorologische lente. De astronomische lente begint hier rond 21 september.