Themaperiode

Kerstmis

Countdown tot zaterdag 25 dec 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

2

0
Foto: freestocks on Unsplash

Countdown

Datum: 25 dec 2021
Tijd: 00:00
Dag: 359
Week: 51
Maand: 12
Regio: Internationaal
Categorie: Themaperiode
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Eerste kerstdag is de eerste dag van het kerstfeest. Het is een christelijke religieuze feestdag die wordt gevierd op 25 december, met dien verstande dat in de meeste oosters-orthodoxe kerken, die de juliaanse kalender gebruiken in de liturgie, het feest 13 dagen later wordt gevierd.

25 december

25 december is dag 359 van het jaar (dag 360 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zaterdag. Hierna volgen nog 6 dagen tot het einde van het jaar.

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag.

De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat). De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden. De reden is dat de Bijbel beschrijft dat God, nadat hij de wereld in zes dagen had geschapen, op de zevende dag, de zaterdag of sabbat-dag, rust nam. De Friese naam voor zaterdag is sneon. Dit sneon heeft als oudere vorm snjoen, wat een samentrekking is van sunne (Oudfries voor Zon) en joen (Oudfries voor avond, tegenwoordig gespeld als jûn, maar hetzelfde uitgesproken). Net als bij het Duitse Sonnabend heet deze dag bij de Friezen dus letterlijk vertaald 'zonneavond'.

25 december in het verleden

2005 - Recreatie
Opening van Plopsa Indoor Hasselt in Hasselt. Het is het tweede Plopsa-park.
2000 - Weer
Langste neerslagduur 10,9 uur.
1999 - Geboren
Egor Zjesjko, Wit-Russisch zanger.
1999 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 15,6 mm.
1994 - Geboren
Daphne Groeneveld, Nederlands model.
1994 - Infrastructuur
Air France 8969 wordt gekaapt op het vliegveld van Algerije.
1993 - Geboren
Yuya Kubo, Japans voetballer.
1992 - Geboren
Serge Aurier, Ivoriaans voetballer.
1991 - Geboren
Mikaela Matthews, Amerikaans freestyleskiester.
1990 - Geboren
Brigetta Barrett, Amerikaans atlete.
123...»

december

December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkeremaand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. Vanwege de vele feestdagen wordt deze maand in Nederland en België informeel ook wel de feestmaand genoemd. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem. December was oorspronkelijk namelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v. Chr. het Romeinse kalenderjaar op 1 maart begon.

December valt in het noordelijk halfrond voor twee derde in de astronomische herfst en voor een derde in de astronomische winter; op het zuidelijk halfrond zijn dat achtereenvolgens de astronomische lente en zomer. De astronomische seizoenswisseling is rond 21 december (zie ook Winterzonnewende). Op het noordelijk halfrond is december de eerste maand van de meteorologische winter, op het zuidelijk halfrond van de meteorologische zomer.