Themadag

Go Skateboarding Day

Countdown tot maandag 21 jun 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

50

0
Foto: Lukas Bato op Unsplash

Countdown

Datum: 21 jun 2021
Tijd: 00:00
Dag: 172
Week: 25
Maand: 6
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: IASC
Sinds: -
Website: -
Internationale Go Skateboarding Day is een internationaal evenement met als doel om skateboarders dichter bij elkaar te brengen en skaters over de hele wereld verspreid hun bezigheden opzij te doen zetten om te gaan skateboarden.

Skateboard fabrikateurs, -verkopers, -verspreiders, skateparken en andere organisaties organiseren evenementen met betrekking tot de sport om de dag te vieren. Lokale skateshops in de Verenigde Staten organiseren wedstrijden en demo's. Tevens wordt er geprotesteerd tegen verboden op skateboards die op sommige plaatsen gelden.

IASC

De International Association of Skateboard Companies (IASC) is een branchevereniging met winstoogmerk die skateboarding wil promoten als vrijetijdsbesteding.

21 juni

21 juni is dag 172 van het jaar (dag 173 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 193 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

21 juni in het verleden

2017 - Sport
Voetbalclub Boca Juniors wint voor de 32ste keer de landstitel in Argentinië.
2007 - Sport
Het Nederlands voetbalelftal onder 21 wint van Engeland op het EK in Heerenveen na het nemen van 16 penalty's, waardoor de finale tegen Servië wordt bereikt.
2003 - Sport
Start van de Special Olympics in Dublin.
2003 - Politiek
Actiecomité Stop MARTIJN wordt opgericht en heeft als belangrijkste doelstelling Vereniging MARTIJN tot opheffing te dwingen op basis van de huidige zedenwetgeving.
2000 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 25,9 °C.
2000 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 33,6 °C.
1996 - Geboren
Kelvin van der Linde, Zuid-Afrikaans autocoureur.
1992 - Geboren
Alberto Cerqui, Italiaans autocoureur.
1991 - Geboren
Rick ten Voorde, Nederlands voetballer.
1991 - Politiek
De Duitse Bondsdag wijst Berlijn aan als de nieuwe hoofdstad.
123...»

juni

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter.

Op het noordelijk halfrond is juni de eerste maand van de meteorologische zomer. De astronomische zomer begint rond 21 juni, dus behoort het grootste deel van de maand astronomisch gezien nog tot de lente. De gemiddelde temperatuur ligt in juni doorgaans iets lager dan in de twee erop volgende zomermaanden, juli en augustus. De gemiddelde dagduur is in juni het langst van alle maanden. Op het zuidelijk halfrond is juni de eerste maand van de meteorologische winter. De astronomische winter begint hier rond 21 juni.