Themadag

Dag van de Planetoïde

Countdown tot woensdag 30 jun 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Verenigde Naties

Countdown

Datum: 30 jun 2021
Tijd: 00:00
Dag: 181
Week: 26
Maand: 6
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: 2016
Website: Dag van de Planetoïde
De Internationale Dag van de Planetoïde (Engels: International Asteroid Day) herinnert aan de Toengoeska-explosie van 1908 boven Siberië. Het doel is om het publiek bewust te maken van het gevaar van een planetoïde. Eveneens om te informeren over crisiscommunicatie en acties die op mondiaal niveau zouden moeten worden ondernomen in geval van een aannemelijke dreiging van objecten in de buurt van de aarde.

In december 2016 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie A / RES / 71/90 aan waarmee 30 juni werd uitgeroepen tot internationale "asteroïdendag".

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

30 juni

30 juni is dag 181 van het jaar (dag 182 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een woensdag. Hierna volgen nog 184 dagen tot het einde van het jaar.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de dinsdag volgt. De dag na woensdag is donderdag. Woensdag is de middelste dag van de westerse vijfdaagse werkweek.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Ook waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw in veel plaatsen in Nederland de winkels, behalve die in de stadscentra, woensdagmiddag gesloten.

30 juni in het verleden

2008 - Media
Allerlaatste belspel op VT4 en VijfTV. Een hoofdstuk in de televisiegeschiedenis wordt afgesloten.
2008 - Sport
Spanje wint in Wenen het EK voetbal door in de finale Duitsland met 0-1 te verslaan.
2007 - Media
De iPhone verschijnt voor het eerst op de markt, in de Verenigde Staten.
2007 - Algemeen
Londen blijft een bloedbad bespaard door de grotendeels toevallige tijdige vondst van twee autobommen dankzij de geur van lekkende benzine. Deze moesten waarschijnlijk ontploffen tijdens de ochtendspits.
2005 - Sport
Het Braziliaans voetbalelftal wint voor de tweede keer in de historie de Confederations Cup, ten koste van Argentinië.
2003 - Sport
Het Frans voetbalelftal wint voor de tweede keer de strijd om de Confederations Cup, ditmaal ten koste van Kameroen (1-0).
1996 - Sport
De Tour de France start in 's-Hertogenbosch.
1995 - Geboren
Nicholas Latifi, Canadees autocoureur.
1995 - Wetenschap & Technologie
De Amerikaanse Spaceshuttle Atlantis koppelt aan het Russische ruimtestation Mir.
1995 - Algemeen
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel stort de Sampoong Department Store (warenhuis) in. Daarbij komen 501 mensen om het leven.
123...»

juni

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter.

Op het noordelijk halfrond is juni de eerste maand van de meteorologische zomer. De astronomische zomer begint rond 21 juni, dus behoort het grootste deel van de maand astronomisch gezien nog tot de lente. De gemiddelde temperatuur ligt in juni doorgaans iets lager dan in de twee erop volgende zomermaanden, juli en augustus. De gemiddelde dagduur is in juni het langst van alle maanden. Op het zuidelijk halfrond is juni de eerste maand van de meteorologische winter. De astronomische winter begint hier rond 21 juni.