Themadag

Dag van de Coöperatieven

Countdown tot zaterdag 3 jul 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Danielle MacInnes op Unsplash

Countdown

Datum: 03 jul 2021
Tijd: 00:00
Dag: 184
Week: 26
Maand: 7
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: -
Website: -
De  Internationale dag van de coöperatieven (Engels: International Day of Cooperatives) heeft als doel om de bewustwording over coöperaties te vergroten, en de doelstellingen van de Verenigde Naties en de internationale coöperatieve beweging te benadrukken.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

3 juli

3 juli is dag 184 van het jaar (dag 185 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zaterdag. Hierna volgen nog 181 dagen tot het einde van het jaar.

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag.

De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat). De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden. De reden is dat de Bijbel beschrijft dat God, nadat hij de wereld in zes dagen had geschapen, op de zevende dag, de zaterdag of sabbat-dag, rust nam. De Friese naam voor zaterdag is sneon. Dit sneon heeft als oudere vorm snjoen, wat een samentrekking is van sunne (Oudfries voor Zon) en joen (Oudfries voor avond, tegenwoordig gespeld als jûn, maar hetzelfde uitgesproken). Net als bij het Duitse Sonnabend heet deze dag bij de Friezen dus letterlijk vertaald 'zonneavond'.

3 juli in het verleden

2015 - Weer
Hoogste minimumtemperatuur ooit in De Bilt: 23,4.
2015 - Weer
Hoogste temperatuur ooit in juli in Nederland gemeten: 38,2 graden in Maastricht.
2010 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 27,1 °C.
2010 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 33,6 °C.
2010 - Recreatie
In Epcot wordt de attractie Captain EO heropend.
2010 - Algemeen
Een natuurbrand op de Strabrechtse Heide verwoest 200 hectare natuurgebied.
2008 - Oorlog
De Frans-Colombiaanse politica Íngrid Betancourt wordt bevrijd uit handen van de FARC-rebellen.
2006 - Sport
De Chileense voetbalclub Colo-Colo wint de 24ste landstitel uit de clubgeschiedenis door Universidad de Chile na strafschoppen te verslaan in de finale van de Primera División (Apertura).
2005 - Media
Live 8, een geheel van synchroon lopende benefietconcerten, vindt plaats op verschillende plekken rond de wereld.
2003 - Sport
Vancouver krijgt de Olympische Winterspelen 2010 toegewezen.
123...»

juli

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.

Op het noordelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische zomer, en vaak ook de warmste maand van het jaar. In een landklimaat is de gemiddelde temperatuur in juli vaak aanmerkelijk hoger dan in de buurt van de oceanen. De tweede helft van de maand juli behoort tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. Op het zuidelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische winter.