Themadag

Herdenking Slavernijverleden

Countdown tot donderdag 1 jul 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Edouard TAMBA op Unsplash

Countdown

Datum: 01 jul 2021
Tijd: 00:00
Dag: 182
Week: 26
Maand: 7
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: Herdenking Slavernijverleden
De Nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, Nationale Herdenking Slavernijverleden of Ketikoti herdenkt de formele afschaffing door Nederland op 1 juli 1863 van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De naam Ketikoti stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.

1 juli

1 juli is dag 182 van het jaar (dag 183 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een donderdag. Hierna volgen nog 183 dagen tot het einde van het jaar.

Donderdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de woensdag volgt, de dag na donderdag is vrijdag. Als de maandag als eerste dag van de week wordt gezien, is donderdag de middelste dag van de week en de vierde dag van de werkweek.

De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.

1 juli in het verleden

2010 - Politiek
Jennifer Simons en Ruth Wijdenbosch worden verkozen tot respectievelijk voorzitter en (eerste vrouwelijke) ondervoorzitter van het parlement van Suriname.
2009 - Algemeen
Yemenia-vlucht 626, een Airbus A310 van de Jemenitische vliegmaatmaatschappij Yemenia, crasht met 153 mensen aan boord bij de eilandengroep Comoren voor de Afrikaanse oostkust. Een meisje van 14 overleeft op wonderbaarlijke wijze het ongeluk.
2007 - Algemeen
Op het vliegveld van Glasgow ramt een jeep gevuld met benzine terminal 1. Waarschijnlijk was de bedoeling dat de auto zou ontploffen. Dit komt een dag na de mislukte aanslagen in Londen. De autoriteiten vermoeden dat het om een terroristische aanval gaat; Groot-Brittannië stelt het hoogste terreuralarm in.
2006 - Politiek
Jan Peter Balkenende biedt het ontslag aan van het Kabinet-Balkenende II.
2006 - Sport
De dag voor de Ronde van Frankrijk krijgen 9 wielrenners, waaronder favorieten zoals Jan Ullrich en Ivan Basso een startverbod wegens vermeend dopinggebruik.Het Astana - Würth Team kan uiteindelijk niet starten omdat vijf van de negen renners geweerd zijn en de ploeg dus niet aan het vereiste minimum van zes renners raakt.
2005 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 17,4 mm.
2003 - Sport
Oprichting van de Poolse voetbalclub MKS Kluczbork na een fusie van de clubs KKS Kluczbork en LZS Kuniów.
2002 - Sport
Brazilië wint in Yokohama de wereldtitel door Duitsland met 2-0 te verslaan in de finale van het WK voetbal.
2000 - Algemeen
Op het Roskilde Festival in Kopenhagen worden negen mensen doodgedrukt tijdens een optreden van de Amerikaanse popgroep Pearl Jam.
1996 - Sport
Duitsland wint in Londen het EK voetbal door Tsjechië in de finale met 2-1 te verslaan. In de verlenging maakt Oliver Bierhoff de zogeheten golden goal.
123...»

juli

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.

Op het noordelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische zomer, en vaak ook de warmste maand van het jaar. In een landklimaat is de gemiddelde temperatuur in juli vaak aanmerkelijk hoger dan in de buurt van de oceanen. De tweede helft van de maand juli behoort tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. Op het zuidelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische winter.