Themadag

Dag van de Bevolking

Countdown tot zondag 11 jul 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0

Countdown

Datum: 11 jul 2021
Tijd: 00:00
Dag: 192
Week: 27
Maand: 7
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: 1987
Website: -
De wereldbevolkingsdag, ook wel Internationale Dag van de Bevolking genoemd (Engels: World Population Day), is op 11 juli 1987 door het UNFPA uitgeroepen om de aandacht te vestigen op de overbevolking van mensen op aarde.

Betreffende dag was berekend dat er 5.000.000.000 mensen zouden zijn. Anno 2011 waren dat er al 7 miljard.

Het UNFPA is onder andere van mening dat problemen door overbevolking leiden tot voedsel- en water tekorten, uitputting van grondstoffen, geen goede plaats om te kunnen wonen en het ontstaan van conflicten.

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties[1] (Engels: United Nations Population Fund, afgekort UNFPA) is een organisatie van de Verenigde Naties, die zich inzet voor het promoten van het recht van iedere man, vrouw en kind op een gezond leven met gelijke kansen. Het is de grootste internationale hulporganisatie op het gebied van bevolkingsvraagstukken.[

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

11 juli

11 juli is dag 192 van het jaar (dag 193 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zondag. Hierna volgen nog 173 dagen tot het einde van het jaar.

Zondag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zaterdag volgt. De dag na zondag is maandag. Zondag wordt als de eerste, dan wel als de laatste dag van de week gezien.

Zondag is genoemd naar de dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd (Latijn: dies solis) en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).

De zondag is met name belangrijk in het christendom, omdat de verrijzenis van Jezus Christus volgens de Bijbel plaatsvond op de eerste dag van de week, namelijk daags na de sjabbat, die in het jodendom de laatste dag van de week is. Binnen veel christelijke stromingen is de zondag traditioneel de wekelijkse rustdag. De eerste Joodse christenen hielden echter nog de sjabbat, zoals dat nu nog steeds het geval is in het jodendom, maar tegenwoordig ook bij de zevendedagsbaptisten en de zevendedagsadventisten. In het Oude of Nieuwe Testament staat niet dat de zondag de rustdag is, maar de meeste kerken houden op zondag hun eredienst.

Hoogleraar Henk Jan de Jonge is van mening dat de zondag niet ontstaan is uit de sjabbat. Volgens hem dankt de zondag zijn speciale positie aan het feit dat de vroege christenen in de eerste eeuw na Christus op die dag ’s avonds altijd samen aten. Zij kozen voor de zondag omdat de zaterdag afviel, de dag waarop de eerste joodse christenen al deel namen aan een familiemaal in huiselijke kring. "Het christelijk groepsmaal werd iets als een complement of correctief op het joodse familiemaal. Maar om het tekort van het familiemaal te compenseren moest het correctief, het christelijk avondmaal, daar liefst zo spoedig mogelijk op volgen." Omdat deze zondagse maaltijd voor de vroege christenen het hoogtepunt van de week was, straalde dat af op de dag zelf.

Over de maaltijd valt te lezen in Handelingen 20:7: "Op de eerste dag van de week kwamen we bijeen voor het breken van het brood. Paulus, die van plan was om de volgende dag verder te reizen, hield een toespraak voor de leerlingen die tot midden in de nacht duurde."

Over een samenkomst op de eerste dag van de week, de zondag, valt ook te lezen in I Korintiërs 16:1-2: "Wat de collecte voor de heiligen betreft, moet u de richtlijn volgen die ik aan de gemeenten in Galatië gegeven heb: laat ieder van u elke eerste dag van de week naar vermogen iets opzijleggen. Dan hoeft er bij mijn komst geen geld meer te worden ingezameld."

In 313 na Chr. vaardigde keizer Constantijn, zelf tot op zijn sterfbed opperpriester van de zonnecultus (Sol Invictus), het edict van Milaan uit waarin vrijheid van godsdienst werd geregeld. Constantijn liet veel kerken bouwen. Uit een wet uit 321 na Chr. blijkt dat hij de zondag als rustdag had ingesteld voor het gehele rijk, maar dat boeren een uitzondering kregen.

11 juli in het verleden

2016 - Politiek
Zo'n 25.000 Venezolanen maken gretig gebruik van het feit dat voor het eerst in elf maanden de grens met Colombia is opengezet en rijden naar Cúcuta om levensmiddelen en medicijnen in te slaan.
2010 - Wetenschap & Technologie
De ruimtesonde Rosetta vliegt voorbij de planetoïde (21) Lutetia.
2008 - Kunst & Cultuur
De film Hoe overleef ik mezelf? krijgt een Gouden Film voor het behalen van de eerste 100.000 bezoekers.
2005 - Sport
De Zwitserse wielrenster Nicole Brändli wint de Ronde van Italië voor vrouwen met ruim een minuut voorsprong op de Spaanse Joane Somarriba. Edita Pucinskaite uit Litouwen eindigt als derde.
2003 - Wetenschap & Technologie
Astronomen vinden in een bolvormige sterrenhoop een planeet, ruim 2 keer zo zwaar als Jupiter, van 13 miljard jaar oud, veel ouder dan alle tot dan toe gevonden planeten.
2003 - Wetenschap & Technologie
Wikibooks wordt gestart.
2003 - Politiek
De ontwerp-grondwet van de Europese Unie wordt gepresenteerd.
2002 - Weer
Langste neerslagduur 8,1 uur.
1993 - Religie
Benoeming van Frans Wiertz tot bisschop van Roermond in Nederland.
1992 - Politiek
In Miami wordt de voormalige leider van Panama, Manuel Noriega, veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf voor drugshandel en fraude.
123...»

juli

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.

Op het noordelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische zomer, en vaak ook de warmste maand van het jaar. In een landklimaat is de gemiddelde temperatuur in juli vaak aanmerkelijk hoger dan in de buurt van de oceanen. De tweede helft van de maand juli behoort tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. Op het zuidelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische winter.