Themadag

Puzzeldag

Countdown tot dinsdag 13 jul 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Fletcher Pride op Unsplash

Countdown

Datum: 13 jul 2021
Tijd: 00:00
Dag: 194
Week: 28
Maand: 7
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
De Internationale Puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzelen zoals legpuzzels, sudoku's of kruiswoordraadsels. De datum is gekozen omdat dit de geboortedag is van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus.

Ernő Rubik (Geborten op 13 juli 1944 te Boedapest, Hongarije) is een wiskundige, architect en uitvinder die vooral bekend is geworden door zijn uitvinding van driedimensionale mechanische puzzels zoals Rubiks kubus, Rubik's Magic en Rubik's 360. Zijn puzzels worden wereldwijd verkocht.

13 juli

13 juli is dag 194 van het jaar (dag 195 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een dinsdag. Hierna volgen nog 171 dagen tot het einde van het jaar.

Dinsdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de maandag volgt. De dag na dinsdag is woensdag.

De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars. De Germanen namen die gewoonte over, maar zij gebruikten de namen van hun eigen goden als bron voor de namen van de dagen. Dinsdag is dan afgeleid van de lokale naam van de god Týr die in gelatiniseerde vorm is gevonden in inscripties aan de muur van Hadrianus als 'Thingsus'. Deze vorm van Mars verwijst via Mars Thingsus naar 'Mars van het ding', waardoor dit "Mars in de vorm van god" van het recht betekent.

Een andere theorie is dat de Nederlandse naam dinsdag genoemd is naar de 'dingen' zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Týr als god van de rechtspraak.

Het zou kunnen zijn dat de naam dinsdag werd afgeleid van disdag, wat op zijn beurt terug te brengen is tot *tiwas-daga. Het komt veel voor dat t door d vervangen wordt en omgekeerd (zoals degel omgezet naar tegel of Torniacum omgezet naar Doornik). Het is mogelijk dat de vorm disdag naar dinsdag werd omgezet via disendag (onder invloed van sonnendach en manendach), of onder invloed van de n in woensdag.

13 juli in het verleden

2006 - Oorlog
Israël verklaart Hezbollah de oorlog, nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten heeft ontvoerd.
2005 - Algemeen
Thunder Horse, het grootste half-afzinkbare olieplatform ter wereld, wordt met een zware slagzij aangetroffen na orkaan Dennis.
2005 - Politiek
Prins Albert II van Monaco bestijgt de troon van het prinsdom Monaco op de verjaardag van zijn overgrootvader Lodewijk II van Monaco.
2002 - Geboren
Jennie-Lee Burmansson, Zweeds freestyleskiester.
1998 - Weer
Langste neerslagduur 15,1 uur.
1998 - Sport
Gastland Frankrijk wint voor de eerste keer in de geschiedenis de wereldtitel door Brazilië met 3-0 te verslaan in de finale van het WK voetbal.
1998 - Sport
De Italiaanse Fabiana Luperini wint voor de vierde keer op rij – een record – de Giro Donne, de vrouwelijke tegenhanger van de Ronde van Italië.
1997 - Geboren
Malala Yousafzai, Pakistaans kinderrechtenactiviste.
1995 - Oorlog
Begin van het Genocide in Srebrenica, dat toen onder de bescherming van de Nederlandse UNPROFOR-militairen stond, Val van Srebrenica.
1994 - Geboren
Mathias Broothaerts, Belgisch atleet.
123...»

juli

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.

Op het noordelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische zomer, en vaak ook de warmste maand van het jaar. In een landklimaat is de gemiddelde temperatuur in juli vaak aanmerkelijk hoger dan in de buurt van de oceanen. De tweede helft van de maand juli behoort tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. Op het zuidelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische winter.