Themadag

Hoveniersmaandag

Countdown tot maandag 19 jul 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Binyamin Mellish via Pexels

Countdown

Datum: 19 jul 2021
Tijd: 00:00
Dag: 200
Week: 29
Maand: 7
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
De Hoveniersmaandag is traditioneel de dag waarop de meiden en de knechten op de tuinderijen hun jaarloon ontvingen.

Zeker sinds 1900 vieren de broeders van het St. Eloyen Gasthuis de Hoveniersmaandag op wat de eerste dag was van de Utrechtse jaarmarkt met kermis. Over de ware historie staat niets op papier, maar de nodige verhalen doen de ronde en omstreeks 1900 sprak men al over een traditionele dag uit vervlogen tijden. Traditioneel was deze maandag de eerste dag van de Utrechtse kermis, waar de hoveniers (tuinders) met hun meiden en knechten uit de omgeving massaal op afkwamen. Knechten en meiden hadden weer voor een jaar getekend en waren gedeeltelijk betaald en vooruit betaald. Het was een beruchte dag, waarop de kermis drukker en uitbundiger was dan op andere dagen.

19 juli

19 juli is dag 200 van het jaar (dag 201 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 165 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

19 juli in het verleden

2007 - Algemeen
Door een vliegtuigongeluk in São Paulo, Brazilië komen 200 mensen om het leven.
2006 - Algemeen
Tijdens de eerste dag van de 90e editie van de Nijmeegse Vierdaagse komen tijdens een hittegolf twee mensen om. De Vierdaagse wordt hierdoor voor de allereerste keer in zijn lange bestaansgeschiedenis noodgedwongen afgelast.
2006 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 25,0 °C.
2006 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 33,2 °C.
1996 - Geboren
Alphonsine Agahozo, Rwandees zwemster.
1996 - Geboren
Siebe Schrijvers, Belgisch voetballer.
1995 - Media
In Nederland besluit uitgever Reed Elsevier met zijn persactiviteiten te stoppen. Daardoor staan NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad en enkele andere krantentitels te koop.
1995 - Algemeen
In de Verenigde Staten eist een hittegolf het leven van 650 mensen.
1995 - Sport
De Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli komt tijdens de Ronde van Frankrijk lelijk ten val in een afdaling, en overlijdt later in het ziekenhuis aan zijn daarbij opgelopen verwondingen.
1994 - Geboren
Justien Grillet, Belgisch atlete.
123...»

juli

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.

Op het noordelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische zomer, en vaak ook de warmste maand van het jaar. In een landklimaat is de gemiddelde temperatuur in juli vaak aanmerkelijk hoger dan in de buurt van de oceanen. De tweede helft van de maand juli behoort tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. Op het zuidelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische winter.