Themadag

Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap

Countdown tot vrijdag 11 feb 2022 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Verenigde Naties

Countdown

Datum: 11 feb 2022
Tijd: 00:00
Dag: 42
Week: 6
Maand: 2
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: -
Website: Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap
Op Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap (Engels:
International Day of Women and Girls in Science) wordt om meer aandacht gevraagd voor vrouwen en meisjes in de wetenschap. Heden ten dage  is, volgens cijfers van UNESCO, wereldwijd slechts 30% van de onderzoekers een vrouw. 

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

11 februari

11 februari is dag 42 van het jaar in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een vrijdag. Hierna volgen nog 323 dagen tot het einde van het jaar.

Vrijdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de donderdag volgt, de dag na vrijdag is zaterdag.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag kan ook vernoemd zijn naar de Noordse godin Freya.

Vrijdag is de dag voor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek. Deze dag van de week heeft voor christenen een bijzondere betekenis, omdat de kruisiging van Christus op een vrijdag plaatsvond (zie: Goede Vrijdag). De vrijdag is voor katholieken dan ook een dag van onthouding (zie: Vijf geboden van de Kerk). In de islam is vrijdag de belangrijkste dag van aanbidding (vrijdaggebed-vrijdagmoskee). De joodse sjabbat begint bij zonsondergang op vrijdagavond, en eindigt bij zonsondergang op zaterdag.

Bij de Akan (bewoners van Ghana en Ivoorkust) krijgen op vrijdag geboren jongens de voornaam Kofi, zie Akan-voornamen.

11 februari in het verleden

2018 - Algemeen
Een Russisch vliegtuig stort neer nabij Moskou en alle 71 inzittenden komen om.
2016 - Wetenschap & Technologie
LIGO maakt bekend op 14 september 2015 voor het eerst zwaartekrachtgolven waargenomen te hebben.
2014 - Algemeen
In het noordoosten van Algerije verongelukt een C-130 Hercules. 77 inzittenden, voornamelijk militairen en hun familieleden, komen om het leven. Er is 1 overlevende van de ramp.
2011 - Politiek
President Hosni Moebarak van Egypte stapt, na 30 jaar presidentschap en 18 dagen van massale protesten, op.
2007 - Sport
Schaatser Sven Kramer wordt wereldkampioen All Round met een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. Bij de dames gaat de wereldtitel naar Ireen Wüst.
2004 - Media
Het online spel Habbo Hotel opent haar deuren in Nederland.
2002 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 11 °C.
2002 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 23,3 mm.
2002 - Religie
Oprichting van de Rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in de Russische Federatie met het Aartsbisdom Moskou en de bisdommen Saratov, Irkoetsk en Novosibirsk. Benoeming van Tadeusz Kondrusiewicz tot aartsbisschop van Moskou.
1999 - Wetenschap & Technologie
Pluto bevindt zich op grotere afstand van de zon dan Neptunus. Dit blijft zo tot in 2231.
123...»

februari

Februari is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven, waarbij februari in eerste instantie de nieuwe laatste maand van het jaar was. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius. De schrikkeldag verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

De maand is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari namelijk de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). Zij vierden in deze maand hun Lupercalia, reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus. In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam Spurcalia, naar het Latijnse woord spurcus dat smerig betekent.

De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord sprokkelen. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse sporkelen, dat springen betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag verspringt. In veel Oudnederlandse teksten wordt sporcle gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van sprokkel.

Op het noordelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische winter. De gemiddelde temperatuur ligt over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari, al zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar. Op het zuidelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische zomer.