Themadag

Systeembeheerdersdag

Countdown tot vrijdag 30 jul 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Derphilipp, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Countdown

Datum: 30 jul 2021
Tijd: 00:00
Dag: 211
Week: 30
Maand: 7
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Ted Kekatos
Sinds: 2000
Website: Systeembeheerdersdag
Systeembeheerdersdag (Engels: System Administrator Appreciation Day) is een dag die is ingevoerd als blijk van dank voor het werk van de systeem-/netwerkbeheerders. Het is een in Nederland en België nog niet veel gevierde feestdag, waarop men de systeem-/netwerkbeheerder van het bedrijf in het zonnetje zet.

Op de website Dag van de Systeembeheerder, gelanceerd in 2010, krijgt iedereen de kans om zijn of haar waardering voor een systeembeheerder te uiten. Systeembeheerdersdag valt altijd op de laatste vrijdag in juli; de eerste officiële Systeembeheerdersdag werd gevierd op 28 juli 2000.

Ted Kekatos

Ted Kekatos, een systeembeheerder uit Chicago, bedacht de Systeembeheerdersdag. Hij kwam op het idee naar aanleiding van een advertentie van Hewlett-Packard waarin een systeembeheerder bloemen en fruitmanden kreeg als dank voor het installeren van een nieuwe printer.

30 juli

30 juli is dag 211 van het jaar (dag 212 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een vrijdag. Hierna volgen nog 154 dagen tot het einde van het jaar.

Vrijdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de donderdag volgt, de dag na vrijdag is zaterdag.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag kan ook vernoemd zijn naar de Noordse godin Freya.

Vrijdag is de dag voor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek. Deze dag van de week heeft voor christenen een bijzondere betekenis, omdat de kruisiging van Christus op een vrijdag plaatsvond (zie: Goede Vrijdag). De vrijdag is voor katholieken dan ook een dag van onthouding (zie: Vijf geboden van de Kerk). In de islam is vrijdag de belangrijkste dag van aanbidding (vrijdaggebed-vrijdagmoskee). De joodse sjabbat begint bij zonsondergang op vrijdagavond, en eindigt bij zonsondergang op zaterdag.

Bij de Akan (bewoners van Ghana en Ivoorkust) krijgen op vrijdag geboren jongens de voornaam Kofi, zie Akan-voornamen.

30 juli in het verleden

2012 - Sport
De Nederlandse wielrenster Marianne Vos wint in Londen de gouden medaille bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen.
2007 - Sport
De Spanjaard Alberto Contador wint de 94e editie van de Ronde van Frankrijk.
2005 - Media
De 10.000ste uitzending van het Nederlandse radioprogramma Met het Oog op Morgen.
2005 - Wetenschap & Technologie
Astronomen maken de ontdekking van Eris bekend.
2001 - Sport
De Australische zwemmer Grant Hackett scherpt in Fukuoka het wereldrecord op de 1500 meter vrije slag aan tot 14.34,56. Het oude record (14.41,66) stond sinds 24 augustus 1994 op naam van zijn Australische landgenoot Kieren Perkins.
2001 - Sport
Het Colombiaans voetbalelftal wint voor de eerste keer de Copa América. In de finale is het gastland met 1-0 te sterk voor Mexico.
2000 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 27,7 mm.
1995 - Sport
Verspringer Iván Pedroso uit Cuba overbrugt een afstand van 8 meter 96 in Sestriere.
1994 - Geboren
Erica Musso, Italiaans zwemster.
1992 - Politiek
Poging tot staatsgreep in Madagascar mislukt.
123...»

juli

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse keizer Gaius Julius Caesar.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.

Op het noordelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische zomer, en vaak ook de warmste maand van het jaar. In een landklimaat is de gemiddelde temperatuur in juli vaak aanmerkelijk hoger dan in de buurt van de oceanen. De tweede helft van de maand juli behoort tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. Op het zuidelijk halfrond is juli de tweede maand van de meteorologische winter.