Themadag

Dag van de Inheemse Volken

Countdown tot maandag 9 aug 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Vincent Tan via Pexels

Countdown

Datum: 09 aug 2021
Tijd: 00:00
Dag: 221
Week: 32
Maand: 8
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: 1994
Website: -
Het  doel van de Internationale Dag der Inheemse Volken (Engels: International Day of the World's Indigenous Peoples) is de nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

9 augustus

9 augustus is dag 221 van het jaar (dag 222 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 144 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

9 augustus in het verleden

2008 - Oorlog
Georgische troepen werden onderworpen aan bombardement de stad Tskhinvali (Zuid-Ossetië). In het Georgisch-Zuid-Ossetische conflict begon actief operaties: Georgia bestormden de Tskhinvali, het gewapende conflict aan de kant van Zuid-Ossetië, Rusland formeel .
2008 - Sport
Openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Peking.
2006 - Politiek
Israël kondigt aan alle rijdende voertuigen ten zuiden van de Litani rivier in Libanon te vernietigen.
2006 - Politiek
De Arabische Liga uit haar zorgen over de Libanon-crisis bij de Verenigde Naties.
2006 - Algemeen
Een aardbeving (3,5 op de schaal van Richter) treft de provincie Groningen. De oorzaak is waarschijnlijk de plaatselijke gaswinning.
2006 - Algemeen
Architectonische tekeningen met een waarde van ruim € 1 miljoen worden gestolen uit een Russisch staatsarchief.
2005 - Sport
Zwemster Lisbeth Lenton scherpt in Melbourne het wereldrecord op de 100 meter vrije slag kortebaan (25 meter) aan tot 51,91. De mondiale toptijd was met 52,17 in handen van Therese Alshammar.
2004 - Sport
FC Utrecht wint de strijd om de Johan Cruijff Schaal door AFC Ajax met 4-2 te verslaan.
2001 - Wetenschap & Technologie
Lancering van Genesis (ruimtesonde), het eerste ruimtetuig dat deeltjes van de zonnewind opvangt en terugbrengt naar de aarde.
1999 - Sport
Feyenoord wint de Johan Cruijff Schaal door aartsrivaal AFC Ajax met 3-2 te verslaan.
123...»

augustus

Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).

Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als "schrikkelmaand" stamt uit de tijd dat maart nog de eerste maand van de Romeinse kalender was. Hierdoor was februari de laatste maand, waarachter men dan van tijd tot tijd "schrikkeldagen" aan toevoegde om weer overeen te komen met een zonnejaar. Aldus voegde Julius Caesar in zijn nieuwe kalender zijn schrikkeldagen toe aan februari, de tweede maand.

De sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd. In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari. In andere jaren begint augustus steeds op een andere dag dan de overige elf maanden.

Augustus is op het noordelijk halfrond de maand waarin de oogst wordt binnengehaald. Het woord oogst is zelf van de naam augustus afgeleid. 15 augustus is in België een officiële feestdag (Maria-Tenhemelopneming) en wordt ook Halfoogst genoemd.

Op het noordelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische zomer. De eerste helft van de maand behoort tot de zogeheten hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. In de loop van de maand begint de gemiddelde etmaaltemperatuur iets terug te lopen. Op het zuidelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische winter.