Themadag

Leeuwendag

Countdown tot dinsdag 10 aug 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Gareth Davies via Pexels

Countdown

Datum: 10 aug 2021
Tijd: 00:00
Dag: 222
Week: 32
Maand: 8
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
De Wereld Leeuwendag is in het leven geroepen om deze majestueuze katachtige te eren. Een dag om bewondering uit te spreken voor deze prachtige dieren die wel de koning en koningin van de jungle worden genoemd en die tegelijk ernstig bedreigd worden door stroperij en trofeejacht.

10 augustus

10 augustus is dag 222 van het jaar (dag 223 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een dinsdag. Hierna volgen nog 143 dagen tot het einde van het jaar.

Dinsdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de maandag volgt. De dag na dinsdag is woensdag.

De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars. De Germanen namen die gewoonte over, maar zij gebruikten de namen van hun eigen goden als bron voor de namen van de dagen. Dinsdag is dan afgeleid van de lokale naam van de god Týr die in gelatiniseerde vorm is gevonden in inscripties aan de muur van Hadrianus als 'Thingsus'. Deze vorm van Mars verwijst via Mars Thingsus naar 'Mars van het ding', waardoor dit "Mars in de vorm van god" van het recht betekent.

Een andere theorie is dat de Nederlandse naam dinsdag genoemd is naar de 'dingen' zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Týr als god van de rechtspraak.

Het zou kunnen zijn dat de naam dinsdag werd afgeleid van disdag, wat op zijn beurt terug te brengen is tot *tiwas-daga. Het komt veel voor dat t door d vervangen wordt en omgekeerd (zoals degel omgezet naar tegel of Torniacum omgezet naar Doornik). Het is mogelijk dat de vorm disdag naar dinsdag werd omgezet via disendag (onder invloed van sonnendach en manendach), of onder invloed van de n in woensdag.

10 augustus in het verleden

2011 - Algemeen
In de nacht van 8 op 9 augustus vinden in buitenwijken van Londen hevige rellen plaats, veroorzaakt door jongeren.
2009 - Politiek
Volgens de Venezolaanse president Hugo Chávez zijn Colombiaanse troepen de grensrivier Orinoco overgestoken en Venezuela binnengevallen.
2007 - Sport
Het NOC*NSF heeft Beach Soccer als sport erkend. De NBSB kan nu rekenen op een Basisbijdrage Topsport.
2007 - Algemeen
Spaceshuttle Endeavour wordt voor een vlucht naar ruimtestation ISS vanaf Cape Canaveral succesvol gelanceerd.
2006 - Sport
De Duitse wielrenner Jens Voigt wint de Ronde van Duitsland.
2006 - Sport
Atlete Kim Gevaert wint goud op het Europees kampioenschap atletiek op de 100m. Dit was het eerste goud voor België op het EK sinds 1971.
2005 - Sport
In Melbourne verbetert de Australische zwemster Lisbeth Lenton haar eigen en één dag oude wereldrecord op de 100 meter vrije slag kortebaan (25 meter): van 51,91 naar 51,70.
2004 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 26,5 °C.
2001 - Algemeen
Terroristische aanslag in het Sbarro-pizzarestaurant van Jeruzalem, Israël.
1995 - Weer
Langste zonneschijnduur 13,9 uur.
123...»

augustus

Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).

Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als "schrikkelmaand" stamt uit de tijd dat maart nog de eerste maand van de Romeinse kalender was. Hierdoor was februari de laatste maand, waarachter men dan van tijd tot tijd "schrikkeldagen" aan toevoegde om weer overeen te komen met een zonnejaar. Aldus voegde Julius Caesar in zijn nieuwe kalender zijn schrikkeldagen toe aan februari, de tweede maand.

De sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd. In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari. In andere jaren begint augustus steeds op een andere dag dan de overige elf maanden.

Augustus is op het noordelijk halfrond de maand waarin de oogst wordt binnengehaald. Het woord oogst is zelf van de naam augustus afgeleid. 15 augustus is in België een officiële feestdag (Maria-Tenhemelopneming) en wordt ook Halfoogst genoemd.

Op het noordelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische zomer. De eerste helft van de maand behoort tot de zogeheten hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. In de loop van de maand begint de gemiddelde etmaaltemperatuur iets terug te lopen. Op het zuidelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische winter.

Verwante countdowns