Themadag

Dag van de Jeugd

Countdown tot donderdag 12 aug 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Vince Fleming op Unsplash

Countdown

Datum: 12 aug 2021
Tijd: 00:00
Dag: 224
Week: 32
Maand: 8
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: 1999
Website: Dag van de Jeugd
De Internationale Dag van de Jeugd (Engels: International Youth Day) is een feestdag gewijd aan de jongeren van een land. Het biedt de gelegenheid om de stemmen, acties en initiatieven van jonge mensen te vieren, evenals hun zinvolle, universele en rechtvaardige betrokkenheid.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

12 augustus

12 augustus is dag 224 van het jaar (dag 225 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een donderdag. Hierna volgen nog 141 dagen tot het einde van het jaar.

Donderdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de woensdag volgt, de dag na donderdag is vrijdag. Als de maandag als eerste dag van de week wordt gezien, is donderdag de middelste dag van de week en de vierde dag van de werkweek.

De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.

12 augustus in het verleden

2017 - Politiek
De Amerikaanse president Donald Trump oogst verontwaardiging in Latijns-Amerika door te dreigen met militair ingrijpen in Venezuela.
2010 - Sport
Aanvaller Robbie Keane speelt tegen Argentinië zijn honderdste interland voor het Iers voetbalelftal.
2006 - Wetenschap & Technologie
Het laatste patent op het Graphics Interchange Format verloopt. Vanaf deze dag is het GIF-format rechtenvrij te implementeren.
2006 - Sport
België beleeft op de Europese kampioenschappen atletiek 2006 zijn vijf succesvolste atletiekminuten ooit. Kim Gevaert en Tia Hellebaut winnen binnen de vijf minuten respectievelijk de 200 m sprint en het hoogspringen.
2005 - Sport
Rens Blom wint goud met het onderdeel polsstokhoogspringen op het WK-atletiek. Het is het eerste wk-atletiekgoud voor Nederland ooit.
2003 - Sport
Kim Clijsters lost Serena Williams na 57 weken af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals; de Belgische moet die positie na tien weken afstaan aan haar landgenote Justine Henin.
1999 - Wetenschap & Technologie
Totale zonsverduistering tussen Cornwall (Groot-Brittannië) en India.
1997 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 24,9 °C.
1995 - Weer
Langste zonneschijnduur 14 uur.
1993 - Geboren
Gita Gutawa, Indonesisch zangeres.
123...»

augustus

Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).

Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als "schrikkelmaand" stamt uit de tijd dat maart nog de eerste maand van de Romeinse kalender was. Hierdoor was februari de laatste maand, waarachter men dan van tijd tot tijd "schrikkeldagen" aan toevoegde om weer overeen te komen met een zonnejaar. Aldus voegde Julius Caesar in zijn nieuwe kalender zijn schrikkeldagen toe aan februari, de tweede maand.

De sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd. In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari. In andere jaren begint augustus steeds op een andere dag dan de overige elf maanden.

Augustus is op het noordelijk halfrond de maand waarin de oogst wordt binnengehaald. Het woord oogst is zelf van de naam augustus afgeleid. 15 augustus is in België een officiële feestdag (Maria-Tenhemelopneming) en wordt ook Halfoogst genoemd.

Op het noordelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische zomer. De eerste helft van de maand behoort tot de zogeheten hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. In de loop van de maand begint de gemiddelde etmaaltemperatuur iets terug te lopen. Op het zuidelijk halfrond is augustus de derde en laatste maand van de meteorologische winter.