Themaperiode

Borstkankermaand

Countdown tot vrijdag 1 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

1

0
Foto: Angiola Harry op Unsplash

Countdown

Datum: 01 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 274
Week: 39
Maand: 10
Regio: Internationaal
Categorie: Themaperiode
Initiator: -
Sinds: -
Website: Borstkankermaand
Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de borstkankermaand; een maand waarbij er wereldwijd extra aandacht is voor borstkanker.

In deze maand worden de handen ineen geslagen om vrouwen met borstkanker te steunen. Jaarlijks verandert het leven van duizenden vrouwen – en hun omgeving - dramatisch vanwege de diagnose borstkanker. Door de behandelingen die worden ondergaan, maar ook door de onzekerheid die de ziekte met zich meebrengt. Borstkanker is een ziekte met vele, vaak onbekende gezichten die levens ingrijpend verandert.

Pink Ribbon

Een beter leven voor borstkankerpatiënten in alle fases van de ziekte. Dat is de missie van Pink Ribbon. Door het financieren van onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker, in een tijd waarin steeds meer mensen borstkanker krijgen.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Meer onderzoek naar de ziekte blijft hard nodig. Voor een betere behandeling, goede nazorg en minder langetermijneffecten. 

Help mee en word donateur van Pink Ribbon.

1 oktober

1 oktober is dag 274 van het jaar (dag 275 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een vrijdag. Hierna volgen nog 91 dagen tot het einde van het jaar.

Vrijdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de donderdag volgt, de dag na vrijdag is zaterdag.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag kan ook vernoemd zijn naar de Noordse godin Freya.

Vrijdag is de dag voor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek. Deze dag van de week heeft voor christenen een bijzondere betekenis, omdat de kruisiging van Christus op een vrijdag plaatsvond (zie: Goede Vrijdag). De vrijdag is voor katholieken dan ook een dag van onthouding (zie: Vijf geboden van de Kerk). In de islam is vrijdag de belangrijkste dag van aanbidding (vrijdaggebed-vrijdagmoskee). De joodse sjabbat begint bij zonsondergang op vrijdagavond, en eindigt bij zonsondergang op zaterdag.

Bij de Akan (bewoners van Ghana en Ivoorkust) krijgen op vrijdag geboren jongens de voornaam Kofi, zie Akan-voornamen.

1 oktober in het verleden

2017 - Sport
Tennisster Kateryna Bondarenko wint op 31-jarige leeftijd voor het eerst in negen jaar weer een WTA-toernooi. De Oekraïense is in Tasjkent in de finale met 6-4 en 6-4 te sterk voor Timea Babos.
2009 - Algemeen
50 km ten noordwesten van de havenstad Padang (op het Indonesische eiland Sumatra) vindt een aardbeving plaats van 7.6 op de schaal van Richter. Gebouwen storten in, waaronder een ziekenhuis. De aardbeving kost aan zeker 1100 mensen het leven.
2007 - Sport
Haile Gebrselassie rent in Berlijn een nieuw wereldrecord op de Marathon (2:04:26).
2002 - Weer
Langste zonneschijnduur 10,7 uur.
2000 - Sport
Bij de Olympische Spelen in Sydney prolongeert de Nederlandse hockeyploeg de olympische titel door Zuid-Korea in de finale na strafballen (5-4) te verslaan.
1997 - Geboren
Simon Andreassen, Deens wielrenner.
1994 - Algemeen
Op het Siberische schiereiland Kamtsjatka spuwt de vulkaan Kljoetsjevskaja Sopka tot 13.000 meter hoogte as de atmosfeer in.
1994 - Politiek
In de hoop verder bloedvergieten te voorkomen tussen Hutu's en de Tutsi's in Burundi benoemt het nationale parlement het waarnemende staatshoofd Sylvestre Ntibantunganya tot president.
1993 - Geboren
Martijn De Jonge, Belgisch profvoetballer.
1991 - Geboren
Wouter Brus, Nederlands atleet.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.