Themadag

Dierendag

Countdown tot maandag 4 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

7

0
Foto: Marie-Michèle Bouchard op Unsplash

Countdown

Datum: 04 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 277
Week: 40
Maand: 10
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: National Council for Animal Welfare
Sinds: -
Website: -
Werelddierendag is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

4 oktober

4 oktober is dag 277 van het jaar (dag 278 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 88 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

4 oktober in het verleden

2010 - Oorlog
Duitsland doet zijn laatste herstelbetalingen aan zijn tegenstanders tijdens de Eerste Wereldoorlog.
2009 - Media
De Nederlandse Josje Huisman wordt verkozen als de nieuwe blonde zangeres van K3, nadat Kathleen Aerts eerder dat jaar de groep had verlaten.
2008 - Politiek
Het Amerikaanse Congres neemt het Plan-Paulson aan, een grootscheeps reddingsplan om de financiële crisis van 2008 te bezweren.
2005 - Wetenschap & Technologie
In Nederland en België is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.
2004 - Religie
De laatste Keizer-Koning van Oostenrijk-Hongarije, Karl I wordt zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II.
1998 - Geboren
Pleun Bierbooms, Nederlands zangeres.
1998 - Religie
Zaligverklaring van kardinaal Alojzije Stepinac (1898-1960) in Marija Bistrica (Kroatië) door Paus Johannes Paulus II.
1995 - Algemeen
Na een maandenlang proces wordt sport- en filmster O.J. Simpson door de jury onschuldig bevonden.
1994 - Weer
Hoogste etmaalsom van de neerslag 24,8 mm.
1993 - Weer
Langste neerslagduur 14 uur.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.