Themadag

Moederdag

Countdown tot zondag 9 mei 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

2

0
Foto: Peter Bucks op Unsplash

Countdown

Datum: 09 mei 2021
Tijd: 00:00
Dag: 129
Week: 18
Maand: 5
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In het bisdom Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd.

Countdown op Twitter

CooleSuggesties: Mijn coole suggestie voor een cadeautje tussendoor. Cadeauboeken vol oudhollandse gezelligheid -… https://t.co/XocNygIc83 
Suggesties, 23 februari 2021 11:37
Mijn coole suggestie voor een cadeautje tussendoor. Cadeauboeken vol oudhollandse gezelligheid -… https://t.co/90acXNXskr 
Coole Suggesties, 23 februari 2021 10:43
Hoe vind je deze items voor mama? #bellakids #bellabambini #nieuwveen #moederdag #gepersonaliseerdecadeaus #mama… https://t.co/pJsk2QbDqS 
Bella Kids, 21 februari 2021 16:01
HART | Wat een prachtige witte Azalea in de vorm van een hart! Welke moeder, oma of echtgenote wil deze nou niet he… https://t.co/knLuS8u4rh 
Vd Voort Potplanten, 17 februari 2021 14:47

9 mei

9 mei is dag 129 van het jaar (dag 130 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zondag. Hierna volgen nog 236 dagen tot het einde van het jaar.

Zondag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zaterdag volgt. De dag na zondag is maandag. Zondag wordt als de eerste, dan wel als de laatste dag van de week gezien.

Zondag is genoemd naar de dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd (Latijn: dies solis) en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).

De zondag is met name belangrijk in het christendom, omdat de verrijzenis van Jezus Christus volgens de Bijbel plaatsvond op de eerste dag van de week, namelijk daags na de sjabbat, die in het jodendom de laatste dag van de week is. Binnen veel christelijke stromingen is de zondag traditioneel de wekelijkse rustdag. De eerste Joodse christenen hielden echter nog de sjabbat, zoals dat nu nog steeds het geval is in het jodendom, maar tegenwoordig ook bij de zevendedagsbaptisten en de zevendedagsadventisten. In het Oude of Nieuwe Testament staat niet dat de zondag de rustdag is, maar de meeste kerken houden op zondag hun eredienst.

Hoogleraar Henk Jan de Jonge is van mening dat de zondag niet ontstaan is uit de sjabbat. Volgens hem dankt de zondag zijn speciale positie aan het feit dat de vroege christenen in de eerste eeuw na Christus op die dag ’s avonds altijd samen aten. Zij kozen voor de zondag omdat de zaterdag afviel, de dag waarop de eerste joodse christenen al deel namen aan een familiemaal in huiselijke kring. "Het christelijk groepsmaal werd iets als een complement of correctief op het joodse familiemaal. Maar om het tekort van het familiemaal te compenseren moest het correctief, het christelijk avondmaal, daar liefst zo spoedig mogelijk op volgen." Omdat deze zondagse maaltijd voor de vroege christenen het hoogtepunt van de week was, straalde dat af op de dag zelf.

Over de maaltijd valt te lezen in Handelingen 20:7: "Op de eerste dag van de week kwamen we bijeen voor het breken van het brood. Paulus, die van plan was om de volgende dag verder te reizen, hield een toespraak voor de leerlingen die tot midden in de nacht duurde."

Over een samenkomst op de eerste dag van de week, de zondag, valt ook te lezen in I Korintiërs 16:1-2: "Wat de collecte voor de heiligen betreft, moet u de richtlijn volgen die ik aan de gemeenten in Galatië gegeven heb: laat ieder van u elke eerste dag van de week naar vermogen iets opzijleggen. Dan hoeft er bij mijn komst geen geld meer te worden ingezameld."

In 313 na Chr. vaardigde keizer Constantijn, zelf tot op zijn sterfbed opperpriester van de zonnecultus (Sol Invictus), het edict van Milaan uit waarin vrijheid van godsdienst werd geregeld. Constantijn liet veel kerken bouwen. Uit een wet uit 321 na Chr. blijkt dat hij de zondag als rustdag had ingesteld voor het gehele rijk, maar dat boeren een uitzondering kregen.

9 mei in het verleden

2011 - Sport
FC Twente wint voor de derde maal in de geschiedenis de KNVB beker. Het wint de finale van het toernooi met 3-2 van titelverdediger Ajax.
2011 - Sport
De hockeysters van HGC degraderen uit de hoofdklasse na een 8-1 nederlaag op de voorlaatste speeldag tegen HC Den Bosch.
2009 - Algemeen
Immunoloog Mark Waer is verkozen tot nieuwe rector van de Katholieke Universiteit Leuven.
2008 - Weer
Langste zonneschijnduur 14,0 uur.
2007 - Wetenschap & Technologie
In Herodion wordt door Israëlische archeologen het graf van Herodes I ontdekt.
2003 - Geboren
Moulay Hassan, kroonprins van Marokko.
2002 - Sport
Feyenoord wint de UEFA Cup door Borussia Dortmund in de finale met 3-2 te verslaan.
2000 - Geboren
Femke Verschueren, Belgisch zangeres.
1999 - Recreatie
In Six Flags America wordt de attractie The Joker's Jinx geopend.
1995 - Geboren
Diego Poyet, Engels-Uruguayaans voetballer.
123...»

mei

Mei, ook wel bloeimaand of Mariamaand genoemd, is de vijfde maand in het jaar van de gregoriaanse kalender. De maand telt 31 dagen.

Mei is misschien vernoemd naar de Griekse godin Maia of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd. De traditionele Romeinse naam van de maand is Maius. De Joodse naam is Sivan.

De Romeinen vierden diverse voorjaarsfeesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea ('de Goede Godin'), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd. Zij was de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Het Griekse woord μαια (maia) betekende oorspronkelijk 'moeder' en later 'vroedvrouw' (μαιεια-maieia). De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. Het Latijnse woord maior (= 'groter') is aan maia verwant, zo ook het woord maiestas (= 'aanzien', 'pracht', 'het hoog in aanzien zijn', 'verheven zijn'). In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria, de "Moeder van God".

Mei valt op het noordelijk halfrond geheel in de lente en op het zuidelijk halfrond geheel in de herfst. Op het noordelijk halfrond is 31 mei de laatste dag van de meteorologische lente, op het zuidelijk halfrond is dit de laatste dag van de meteorologische herfst.