Themadag

Dag voor de beperking van natuurrampen

Countdown tot woensdag 13 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

3

1
Foto: Chris Gallagher op Unsplash

Countdown

Datum: 13 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 286
Week: 41
Maand: 10
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: 1989
Website: Dag voor de beperking van natuurrampen
De Internationale dag ter voorkoming van natuurrampen is een dag om na te denken over hoe mensen en gemeenschappen het risico op rampen kunnen verminderen en om de bewustwording over het belang van deze internationale dag te verhogen.

Het is ook een dag om iedere burger en overheid aan te moedigen deel te nemen aan de opbouw van gemeenschappen die beter bestand zijn tegen rampen.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

13 oktober

13 oktober is dag 286 van het jaar (dag 287 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een woensdag. Hierna volgen nog 79 dagen tot het einde van het jaar.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de dinsdag volgt. De dag na woensdag is donderdag. Woensdag is de middelste dag van de westerse vijfdaagse werkweek.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Ook waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw in veel plaatsen in Nederland de winkels, behalve die in de stadscentra, woensdagmiddag gesloten.

13 oktober in het verleden

2012 - Algemeen
De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan de Europese Unie.
2009 - Algemeen
Elinor Ostrom en Oliver Williamson winnen de Nobelprijs voor de Economie.
2009 - Economie
DSB Bank wordt door De Nederlandsche Bank onder curatele gesteld door toepassing van de noodregeling in de zin van de Wet op het financieel toezicht.
2007 - Algemeen
Het Noorse Nobelcomité maakt bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede voor het jaar 2007 wordt toegekend aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore.
2006 - Wetenschap & Technologie
Het Ds. Pierson College in Den Bosch won De Gouden Schoolbank vanwege het beste studiehuis van Nederland.
2006 - Kunst & Cultuur
De Zweedse Academie maakt bekend dat de Nobelprijs voor Literatuur 2006 is toegekend aan de Turkse schrijver Orhan Pamuk.
2003 - Kunst & Cultuur
De popgroep Duran Duran geeft haar eerste concert in 18 jaar.
2003 - Sport
Autocoureur Michael Schumacher sleept na een loodzware wedstrijd zijn zesde wereldtitel in zijn carrière binnen, een record dat nog steeds stand houdt.
2003 - Sport
Golfer Maarten Lafeber wint op de Hilversumsche Golf Club het Dutch Open, en is daarmee de eerste Nederlander in 56 jaar die deze titel behaalt.
2002 - Sport
Het Sloveens voetbalelftal lijdt de grootste nederlaag uit zijn geschiedenis. In Parijs verliest de ploeg met 5-0 van Frankrijk.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.