Themadag

Nieuwjaar

Countdown tot zaterdag 1 jan 2022 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

2

0
Foto: Jim Strasma op Unsplash

Countdown

Datum: 01 jan 2022
Tijd: 00:00
Dag: 1
Week: 52
Maand: 1
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld is dit op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk. In Nieuw-Zeeland wordt als eerst het nieuwe jaar in geluid, in Nederland is het dan 12:00 op 31 december, als laatste mag Midway in de Verenigde Staten, in Nederland is het dan 12:00 op 1 januari.

Countdown op Twitter

Heb jij nog geen #Rotterdam #Kalender van 2021? De aller laatste is te koop #website https://t.co/PQXzY036qX of via… https://t.co/YNbCiEcLv7 
Rotterdam by Night, 24 februari 2021 13:45
Heb jij nog geen #Rotterdam #Kalender van 2021? De aller laatste is te koop #website https://t.co/ri6DVIXWlJ of via… https://t.co/Saio4KoQdS 
Rotterdam by Day, 24 februari 2021 13:35
Heb jij nog geen #Rotterdam #Kalender van 2021? De aller laatste is te koop #website https://t.co/PQXzY0kHPx of via… https://t.co/cRhD2puYvE 
Rotterdam by Night, 23 februari 2021 17:20
Heb jij nog geen #Rotterdam #Kalender van 2021? De aller laatste is te koop #website https://t.co/ri6DVJfxdh of via… https://t.co/NBmOYl3Oa7 
Rotterdam by Day, 23 februari 2021 16:20
Heb jij nog geen #Rotterdam #Kalender van 2021? De aller laatste is te koop #website https://t.co/PQXzY036qX of via… https://t.co/M0RmNZSdJR 
Rotterdam by Night, 22 februari 2021 15:44

1 januari

1 januari is dag 1 van het jaar in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zaterdag. Hierna volgen nog 364 dagen tot het einde van het jaar.

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag.

De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat). De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden. De reden is dat de Bijbel beschrijft dat God, nadat hij de wereld in zes dagen had geschapen, op de zevende dag, de zaterdag of sabbat-dag, rust nam. De Friese naam voor zaterdag is sneon. Dit sneon heeft als oudere vorm snjoen, wat een samentrekking is van sunne (Oudfries voor Zon) en joen (Oudfries voor avond, tegenwoordig gespeld als jûn, maar hetzelfde uitgesproken). Net als bij het Duitse Sonnabend heet deze dag bij de Friezen dus letterlijk vertaald 'zonneavond'.

1 januari in het verleden

2012 - Politiek
Kim Jong-un is vanaf nu officieel de nieuwe grote leider van Noord Korea.
2012 - Algemeen
Stierenvechten wordt verboden in de Spaanse regio Catalonië.
2012 - Weer
Hoogste maximumtemperatuur 13,3 °C.
2011 - Algemeen
Door een aanslag op een christelijke kerk in de Egyptische stad Alexandrië komen 21 mensen om het leven. Acht mensen raakten gewond.
2011 - Algemeen
In verschillende Nederlandse provincies vinden gemeentelijke herindelingen plaats.
2011 - Recreatie
In Islands of Adventure breekt brand uit in de attractie Dudley Do-Right's Ripsaw Falls.
2011 - Economie
Estland schaft de Estse kroon af en voert de Euro in.
2010 - Politiek
De Belgische politicus Herman Van Rompuy begint aan zijn ambtstermijn als eerste permanente voorzitter van de Europese Raad.
2010 - Algemeen
De politie verijdelt een aanslag op de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die in 2005 de omstreden Mohammedcartoons tekende.
2009 - Politiek
Slowakije heeft de euro als wettelijk betaalmiddel.
123...»

januari

Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Januari en februari zijn de laatste twee maanden die aan de kalender werden toegevoegd, aangezien de Romeinen de winter als een maandloze periode zagen.

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

Januari is op het noordelijk halfrond de tweede maand van de meteorologische winter. Over het geheel genomen is de gemiddelde temperatuur hier in januari het laagst, al kunnen de verschillen zowel per jaar als per gebied erg groot zijn. In een landklimaat (zoals Siberië en Noord-Canada) kan het in januari aanzienlijk kouder zijn dan in de buurt van de oceanen. Op het zuidelijk halfrond is januari de tweede maand van de meteorologische zomer. Dit is over het algemeen de warmste tijd van het jaar, met name in Zuid-Afrika en Australië.