Themadag

Meisjesdag

Countdown tot maandag 11 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

5

1
Foto: Ramesh Lalwani / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Countdown

Datum: 11 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 284
Week: 41
Maand: 10
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: Verenigde Naties
Sinds: 2012
Website: -
Wereldmeisjesdag, internationale meisjesdag of internationale dag van het meisje is een internationale dag met aandacht voor de positie van meisjes.

De dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties. De dag werd voor het eerst gehouden op 11 oktober 2012. De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de kansen voor meisjes en om de bewustwording van de genderongelijkheid te vergroten, die meisjes wereldwijd ervaren vanwege hun geslacht. De ongelijkheid van meisjes ten opzichte van jongens komt voor op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

De Internationale dag van het meisje is bedoeld om het bewustzijn te verhogen voor de problemen waarmee meisjes wereldwijd worden geconfronteerd. Veel ontwikkelingsplannen bevatten geen doelstellingen voor meisjes, waardoor hun problemen "onzichtbaar" zijn. Bijvoorbeeld hebben rond 2015 meer dan 62 miljoen meisjes geen toegang tot onderwijs. Wereldwijd spenderen meisjes tussen 5 en 14 jaar meer uren aan huishoudelijke taken dan jongens van dezelfde leeftijd. Bovendien zijn veel meisjes kwetsbaar voor seksueel geweld. De daders daarvan blijven vaak ongestraft.

Wereldwijd is een op de vier meisjes getrouwd voordat zij de 18-jarige leeftijd hebben bereikt. Op 11 oktober 2016 heeft Emma Watson, die ook Ambassadeur van de Verenigde Naties is, landen en families wereldwijd aangespoord om het kindhuwelijk te beëindigen.

De wereldmeisjesdag begon als een project van Plan International, een niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd actief is. De organisatie heeft de Verenigde Naties aangespoord om zich aan de dag te verbinden.

Internationale meisjesdag heeft elk jaar een thema.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

11 oktober

11 oktober is dag 284 van het jaar (dag 285 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een maandag. Hierna volgen nog 81 dagen tot het einde van het jaar.

Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zondag volgt. De dag na de maandag is de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".

In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Bezien vanuit deze oorspronkelijke stand van zaken is het verdedigbaar om de zondag als de eerste dag van de week te zien, en de maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

De Indo-Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: het Portugees, van de talen die de maandag niet naar de maan noemt, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag 'derde dag', en donderdag 'vijfde dag'.

  • In het volksgeloof staat de maandag in een kwaad licht;
  • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

11 oktober in het verleden

2015 - Sport
In Astana speelt Robin van Persie zijn 100e interland voor het Nederlands voetbalelftal. Kenny Tete, Virgil van Dijk, Jeroen Zoet en Anwar El Ghazi maakten hun debuut.
2015 - Algemeen
Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in het centrum van Ankara, er zijn 86 doden en 186 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn veel deelnemers van een vredesmars die op het punt stond te beginnen.
2010 - Politiek
De Nederlandse Antillen houden op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten worden nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) krijgen de status bijzondere gemeente van Nederland.
2010 - Sport
Micha? ?ew?akow speelt tegen de Verenigde Staten zijn honderdste interland voor het Pools voetbalelftal en evenaart daarmee recordinternational Grzegorz Lato.
2008 - Politiek
Martti Ahtisaari, voormalig president van Finland en VN-diplomaat, wint de Nobelprijs voor de vrede.
1995 - Wetenschap & Technologie
Operatie Decibel: Alle Nederlandse telefoonnummers worden tiencijferig.
1994 - Geboren
Tereza Smitková, Tsjechisch tennisster.
1994 - Politiek
Na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 9 oktober pleit de Belgische premier Jean-Luc Dehaene voor de invoering van een kiesdrempel naar Duits model.
1993 - Geboren
Erik van Roekel, Nederlands radio-dj.
1992 - Geboren
Jano Ananidze, Georgisch voetballer.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.