Themadag

Diversity Day

Countdown tot dinsdag 5 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

7

15
Foto: Sharon McCutcheon op Unsplash

Countdown

Datum: 05 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 278
Week: 40
Maand: 10
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: 2019
Website: Diversity Day
Op deze dag van verbondenheid laten we zien dat een mix van mensen met een verschil in culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd, gender of arbeidsvermogen positief is.

Op Diversity Day organiseren deelnemende bedrijven zelf een eigen activiteit in het teken van diversiteit en inclusie. De invulling bepaal je als bedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan een training, lunch of evenement.

5 oktober

5 oktober is dag 278 van het jaar (dag 279 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een dinsdag. Hierna volgen nog 87 dagen tot het einde van het jaar.

Dinsdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de maandag volgt. De dag na dinsdag is woensdag.

De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars. De Germanen namen die gewoonte over, maar zij gebruikten de namen van hun eigen goden als bron voor de namen van de dagen. Dinsdag is dan afgeleid van de lokale naam van de god Týr die in gelatiniseerde vorm is gevonden in inscripties aan de muur van Hadrianus als 'Thingsus'. Deze vorm van Mars verwijst via Mars Thingsus naar 'Mars van het ding', waardoor dit "Mars in de vorm van god" van het recht betekent.

Een andere theorie is dat de Nederlandse naam dinsdag genoemd is naar de 'dingen' zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Týr als god van de rechtspraak.

Het zou kunnen zijn dat de naam dinsdag werd afgeleid van disdag, wat op zijn beurt terug te brengen is tot *tiwas-daga. Het komt veel voor dat t door d vervangen wordt en omgekeerd (zoals degel omgezet naar tegel of Torniacum omgezet naar Doornik). Het is mogelijk dat de vorm disdag naar dinsdag werd omgezet via disendag (onder invloed van sonnendach en manendach), of onder invloed van de n in woensdag.

5 oktober in het verleden

2011 - Media
De Italiaanse Wikipedia sluit voor twee dagen haar deuren als protest tegen paragraaf 29 van de zogenaamde DDL intercettazioni ("aftapwet") van de Italiaanse regering.
2005 - Geboren
Emmanuel van België, Prins van België.
2004 - Wetenschap & Technologie
De SpaceShipOne vliegt zijn topsnelheid met 3.09 mach onder piloot Brian Binnie.
2003 - Algemeen
Aanslag in het Maxim-restaurant in Haifa, Israël.
1999 - Muziek
Het debuutalbum Showbiz van de Britse rockband Muse komt uit.
1997 - Politiek
Huwelijk van prinses Cristina van Spanje en Iñaki Urdangarin.
1995 - Geboren
Ralf Mackenbach, Nederlands zanger.
1995 - Religie
Paus Johannes Paulus II arriveert in Newark voor een vijfdaags bezoek aan het noordoosten van de Verenigde Staten.
1993 - Oorlog
Somalische militanten schieten twee helikopters van de VS neer in de hoofdstad Mogadishu.
1993 - Geboren
Sam Earle, Canadees acteur.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.