Themadag

Reumadag

Countdown tot dinsdag 12 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

2

0
Foto: Malin K. op Unsplash

Countdown

Datum: 12 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 285
Week: 41
Maand: 10
Regio: Internationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: -
Website: -
Jaarlijks wordt op 12 oktober de Wereldreumadag (Engels: World Arthritis Day) gehouden.

Het is een wereldwijd initiatief dat mensen samenbrengt om het bewustzijn van reumatische en musculoskeletale aandoeningen te vergroten.
 

12 oktober

12 oktober is dag 285 van het jaar (dag 286 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een dinsdag. Hierna volgen nog 80 dagen tot het einde van het jaar.

Dinsdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de maandag volgt. De dag na dinsdag is woensdag.

De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars. De Germanen namen die gewoonte over, maar zij gebruikten de namen van hun eigen goden als bron voor de namen van de dagen. Dinsdag is dan afgeleid van de lokale naam van de god Týr die in gelatiniseerde vorm is gevonden in inscripties aan de muur van Hadrianus als 'Thingsus'. Deze vorm van Mars verwijst via Mars Thingsus naar 'Mars van het ding', waardoor dit "Mars in de vorm van god" van het recht betekent.

Een andere theorie is dat de Nederlandse naam dinsdag genoemd is naar de 'dingen' zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Týr als god van de rechtspraak.

Het zou kunnen zijn dat de naam dinsdag werd afgeleid van disdag, wat op zijn beurt terug te brengen is tot *tiwas-daga. Het komt veel voor dat t door d vervangen wordt en omgekeerd (zoals degel omgezet naar tegel of Torniacum omgezet naar Doornik). Het is mogelijk dat de vorm disdag naar dinsdag werd omgezet via disendag (onder invloed van sonnendach en manendach), of onder invloed van de n in woensdag.

12 oktober in het verleden

2014 - Politiek
De centrum-rechtse Regering-Michel legt de eed af in Brussel.
2013 - Sport
Robin van Persie scoort drie keer in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije (8-1) en wordt met 41 treffers Nederlands topscorer aller tijden.
2009 - Religie
Heiligverklaring Pater Damiaan.
2008 - Infrastructuur
Op station Gouda botsen een omgeleide Thalys-trein en de intercity Den Haag - Groningen tegen elkaar waardoor het treinverkeer rond Gouda wordt gestremd.
2005 - Politiek
In Liberia vinden de eerste vrije verkiezingen sinds 1997 plaats.
2005 - Politiek
Het Generatiepact wordt door de regering-Verhofstadt II aan het Belgische parlement voorgesteld.
2005 - Economie
Microsoft schikt de zaak rondom de mediaspelers met concurrent RealNetworks door een bedrag van 761 miljoen dollar te betalen.
2002 - Weer
Langste zonneschijnduur 10 uur.
2000 - Religie
Oprichting van de rooms-katholieke Missio sui juris Bakoe in Azerbeidzjan.
1996 - Geboren
Maaike de Waard, Nederlands zwemster.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.