Themadag

Dag van de Stilte

Countdown tot zondag 24 okt 2021 00:00

Dagen
Uur
Minuten
Seconden
gestopt!

0

0
Foto: Maria Krisanova op Unsplash

Countdown

Datum: 24 okt 2021
Tijd: 00:00
Dag: 297
Week: 42
Maand: 10
Regio: Nationaal
Categorie: Themadag
Initiator: -
Sinds: 2011
Website: Dag van de Stilte
Het doel van de Dag van de Stilte is de waarde en de werking van stilte onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek onder het motto ‘stilte verbindt’. Er vinden dan verspreid over het hele land stilte activiteiten plaats.

24 oktober

24 oktober is dag 297 van het jaar (dag 298 in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender en valt dit jaar op een zondag. Hierna volgen nog 68 dagen tot het einde van het jaar.

Zondag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de zaterdag volgt. De dag na zondag is maandag. Zondag wordt als de eerste, dan wel als de laatste dag van de week gezien.

Zondag is genoemd naar de dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd (Latijn: dies solis) en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).

De zondag is met name belangrijk in het christendom, omdat de verrijzenis van Jezus Christus volgens de Bijbel plaatsvond op de eerste dag van de week, namelijk daags na de sjabbat, die in het jodendom de laatste dag van de week is. Binnen veel christelijke stromingen is de zondag traditioneel de wekelijkse rustdag. De eerste Joodse christenen hielden echter nog de sjabbat, zoals dat nu nog steeds het geval is in het jodendom, maar tegenwoordig ook bij de zevendedagsbaptisten en de zevendedagsadventisten. In het Oude of Nieuwe Testament staat niet dat de zondag de rustdag is, maar de meeste kerken houden op zondag hun eredienst.

Hoogleraar Henk Jan de Jonge is van mening dat de zondag niet ontstaan is uit de sjabbat. Volgens hem dankt de zondag zijn speciale positie aan het feit dat de vroege christenen in de eerste eeuw na Christus op die dag ’s avonds altijd samen aten. Zij kozen voor de zondag omdat de zaterdag afviel, de dag waarop de eerste joodse christenen al deel namen aan een familiemaal in huiselijke kring. "Het christelijk groepsmaal werd iets als een complement of correctief op het joodse familiemaal. Maar om het tekort van het familiemaal te compenseren moest het correctief, het christelijk avondmaal, daar liefst zo spoedig mogelijk op volgen." Omdat deze zondagse maaltijd voor de vroege christenen het hoogtepunt van de week was, straalde dat af op de dag zelf.

Over de maaltijd valt te lezen in Handelingen 20:7: "Op de eerste dag van de week kwamen we bijeen voor het breken van het brood. Paulus, die van plan was om de volgende dag verder te reizen, hield een toespraak voor de leerlingen die tot midden in de nacht duurde."

Over een samenkomst op de eerste dag van de week, de zondag, valt ook te lezen in I Korintiërs 16:1-2: "Wat de collecte voor de heiligen betreft, moet u de richtlijn volgen die ik aan de gemeenten in Galatië gegeven heb: laat ieder van u elke eerste dag van de week naar vermogen iets opzijleggen. Dan hoeft er bij mijn komst geen geld meer te worden ingezameld."

In 313 na Chr. vaardigde keizer Constantijn, zelf tot op zijn sterfbed opperpriester van de zonnecultus (Sol Invictus), het edict van Milaan uit waarin vrijheid van godsdienst werd geregeld. Constantijn liet veel kerken bouwen. Uit een wet uit 321 na Chr. blijkt dat hij de zondag als rustdag had ingesteld voor het gehele rijk, maar dat boeren een uitzondering kregen.

24 oktober in het verleden

2011 - Algemeen
Aardbeving in Turkije, nabij de stad Van, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.
2011 - Oorlog
De Nationale Overgangsraad roept officieel de bevrijding van Libië uit na de dood van Moammar al-Qadhafi.
2009 - Algemeen
Het radioprogramma Morgenstond van RadioNL wint als eerste programma dat niet door heel Nederland te beluisteren is De Gouden RadioRing.
2007 - Algemeen
Er zijn op veel plaatsen in Nederland stakingen door scholieren, in verband met de plannen voor de 1040 uren regeling.
2007 - Algemeen
Umbro wordt voor 408 miljoen euro overgenomen door Nike.
2004 - Algemeen
Tijdens een aardbeving ontspoort een Shinkansentrein voor het eerst.
2004 - Weer
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 15,4 °C.
2003 - Weer
Laagste minimumtemperatuur -5,3 °C.
2002 - Algemeen
Tsjetsjeense rebellen nemen ongeveer 700 mensen in gijzeling in een musicaltheater in Moskou.
2001 - Politiek
Het bestuur van Leefbaar Nederland draagt Pim Fortuyn voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002.
123...»

oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst, op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente.